Jen Gibbs heeft net een nieuwe baan bij een grote uitgeverij. Op een morgen vindt ze een oud, onvoltooid manuscript op haar bureau. De titel van het boekje is De verhalenhoeder. Sarra, een zestienjarig meisje, wordt door haar omgeving niet getolereerd, omdat ze een Melungeon-meisje is, iemand met gemengd bloed. Ze wordt onderdrukt en mishandeld en probeert daarom te vluchten. Daarbij krijgt ze hulp van Rand, een jongeman die door de bergen zwerft om onderzoek te doen naar bijzondere planten.

Nadat Jen de paar hoofdstukken van het manuscript heeft gelezen, raakt ze onder de indruk van het verhaal en wil graag weten hoe het afloopt. De naam van de schrijver ontbreekt echter. Omdat ze een vaag vermoeden heeft wie het geschreven zou kunnen hebben, krijgt ze van haar baas de opdracht om hier onderzoek naar te doen.

Dit brengt haar terug in de omgeving waar ze geboren is en waar ze liever nooit meer naar terug zou willen keren.

Ook zij heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder is weggelopen en haar vader is een harde man, van wie ze geen liefde heeft gekregen. Met behulp van een lieve vrouw is ze er in geslaagd te gaan studeren en een eigen toekomst op te bouwen, maar het verleden blijft aan haar knagen.

Van haar familie hoort ze alleen iets als er geld nodig is. Wat ze ook geeft, het is een bodemloze put en waardering voor haar hulp is er nooit.

Ze komt in contact met de schrijver van het manuscript, maar die wil haar niet verder helpen. Hij leidt een teruggetrokken leven en wil niks met de buitenwereld van doen hebben.

De schrijfster van het boek weet de aandacht van het begin tot het einde vast te houden. Het is spannend en vlot geschreven. Aan het einde van het boek gebeuren er wel heel veel dingen gelijktijdig, zodat je tijdens het lezen denkt wat heeft dit er allemaal mee te maken. Maar toch heeft ze het allemaal goed doordacht.

Een mooi boek, waarin zaken als discriminatie, armoede, godsdienstwaanzin aan de orde komen, maar ook hoop, moed, liefde en doorzettingsvermogen.

 

Klazien Brouwer, Delfzijl

 

Lisa Wingate, Verhaal zoekt liefde, Voorhoeve: Utrecht 2016, ISBN 9789029725200, € 20,99.

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...