Wat hebben Sodom en Gomorra, Israël, Nederland en wijzelf, met elkaar, met kiezen en met…diaconaat te maken? In het Oude Testament staat: 'Daarop zei de Heer tegen Abraham: Het geroep over Sodom en Gomorra is voorwaar groot, en haar zonde is voorwaar zeer zwaar. Ik wil neerdalen om te zien, of zij inderdaad gedaan hebben naar het geroep, dat tot mij gekomen is, of niet; Ik wil het weten (Gen.18,20-21). God hoort geroep vanuit die steden en verwoest ze. Wat was hun zonde? Wie riep er?

Vele jaren later vertelt de profeet Ezechiël er meer over: 'Zie, dit was de ongerechtigheid van uw zuster Sodom; in trots, overdaad en zorgeloze rust leefde zij met haar dochters zonder de ellendige en de arme te ondersteunen. Verwaten waren zij en ze bedreven gruwelen voor mijn aangezicht' (16,49-50). Wie is die zuster van Sodom?

Het is nota bene Jeruzalem, want Israël heeft zich van God afgekeerd. Het Bijbelboek Ezechiël staat vol van de gruweldaden, begaan door het volk van God. Wat een erge constatering! 'In u veracht men vader en moeder; in u doet men de vreemdeling geweld aan, bij u onderdrukt men de wees en weduwe (22,7-8).

Ezechiël moet hierover het oordeel van God uitspreken. Israël, dat het zo goed weet, wordt gelijkgesteld met een verdorven stad als Sodom. Hij benoemt de zonde van het volk klip en klaar, maar ook geeft hij een blik in de toekomst: 'Dan zal ik een herder over hen aanstellen, die hen weiden zal; mijn knecht David. Die zal hen weiden, die zal hun herder zijn. Ik de Here zal hun tot een God zijn, en mijn knecht David zal vorst wezen in hun midden' (34,23). Op dat moment is het volk in ballingschap weggevoerd. Het is een donkere tijd, maar er komt redding. Gods plan gaat door. De Goede Herder, Jezus Christus, wordt voorzegd. Jezus die oog had voor weduwe en wees, verdrukte en hulpbehoevende. Hun stem werd door Hem wel gehoord! Hij zag ze wel staan!

Een harde les voor Israël. De straf van hun verbanning was terecht!  Een les voor Nederland, gaat ons land de kant van Sodom op? Wat weet men in Nederland nog van Pasen? Wie kent in onze omgeving de Goede Herder? Wie weet waar je die Goede Herder kunt ontmoeten? En wij? Hoe gaan wij hiermee om? Hoe kiezen we? Laten we bidden voor een open hart, open ogen en bereidwillige handen.

Diaconaat in het kort: dienen, delen, doen. In Noord- én West-Nederland.

 

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...