Ik ben op dit boek over hoe je preken moet afgevlogen, zoals een bij op de honing. Vooral omdat Keller een prediker is die wat te zeggen heeft en omdat het voor een dominee een worsteling blijft hoe hij het geloof moet overbrengen aan de mensen in zijn eigen tijd. Keller heeft dit boek uiteraard vooral geschreven voor predikanten, maar ook andere christenen krijgen boeiende informatie over het maken en houden van preken.

De kern van zijn betoog is: Christus moet worden verkondigd, in een grondige uitleg van de Bijbel. De grootheid van Christus moet altijd weer aan het licht komen, zodat we (steeds meer) ontdekken dat Hij onze lof en aanbidding waard is. De preek moet de Bijbeltekst niet alleen verklaren, maar ook toepassen op de hoorders en het evangelie verkondigen vanuit het eigen hart..

Dit stramien van zijn studie werkt Keller uit in drie delen. Een voorganger moet: 1) dienstbaar zijn aan het Woord van God; 2) de mensen bereiken) 3 preken in de kracht van de Geest. Merkwaardig vind ik dat de auteur in een uitvoerige appendix uitlegt hoe je een verklarende preek moet schrijven en in een uitgebreid  notenapparaat o.a. beschrijft op welke manieren je de uitleg van een Schriftgedeelte kunt aanpakken om tot een goede preek te komen en wat voor soort mensen je als prediker voor je kunt hebben. .

Zijn aanpak van een Bijbelgedeelte is strak; heel rationeel vooral. Ondanks alle waardevolle opmerkingen sprak dit hoofdstuk mij niet bijzonder aan. Dat was anders met zijn analyse van onze tijd. Hij heeft zich daar grondig in verdiept en geeft daarover goede inzichten. De nadruk op preken in de kracht van de Geest is weldadig. Het gaat om Christus, en het krijgen en versterken van een band met Hem.

 

D. Visser, Amersfoort

 

Tim Keller, Preken, Geloof overbrengen in een sceptische tijd, vertaald door Heleen Sytsma, Van Wijnen, Franeker, ISBN 978 90 5194 549 2, 415 blz., € 19,95.

 

 


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...