Zesentwintig mannen waren donderdagavond 2 maart 2017 bij elkaar in Hoogeveen. Het waren de afgevaardigden naar de classisvergadering, predikanten, een evangelist, ouderlingen en diakenen. Behalve een plaatselijke gemeente is er immers ook ons kerkverband. Een classisvergadering is een goede manier om verbondenheid met elkaar te ervaren. Dat geldt niet alleen voor de gemeentepredikanten die hun collega’s niet wekelijks zien en hier even bijpraten. Ook voor ouderlingen en diakenen is het goed hier te zijn en elkaar te ontmoeten. De eerste ontmoeting is er al door samen te bidden en kort een gedeelte van de Bijbel te overdenken. Meestal wordt er ook gezongen.

Door de verslagen die iedere gemeente indient voor de vergadering is men al min of meer op de hoogte van het reilen en zeilen in de andere gemeenten. Men kan met elkaar meeleven en meedenken. Dan gaat het bijvoorbeeld over beroepingswerk, bezoek van de tweede dienst, het vinden van ambtsdragers. Deze avond werd ook gepeild of het een mogelijkheid zou kunnen zijn om als classis gezamenlijk een aantal interne vertrouwenspersonen aan te stellen, nu gebeurt dat per gemeente maar mogelijk is het goed om dit gezamenlijk op te pakken. Na wat brainstormen hierover krijgen de afgevaardigden van Dedemsvaart het verzoek dit uit te werken tot een voorstel en daar op de najaarsvergadering op terug te komen. Een gemeente meldt dat men overweegt de financiën uit te besteden aan een accountant, ervaringen van andere gemeenten kunnen dan gebruikt worden.

Ook een vorm van samenwerking binnen de classis is de Classicale Commissie Toerusting. Zij organiseert jaarlijks bezinningsavonden over onderwerpen die voor alle classisgemeenten interessant zijn. Deze avonden zijn niet alleen voor kerkenraadsleden en pastoraalwerkers, iedereen is welkom. Deze commissie is dringend op zoek naar nieuwe leden. De secretaresse stopt in mei met haar werk, men zoekt dus een secretaris (m/v) maar ook ‘gewone’ leden. Als u lid bent van een van de gemeenten van de classis Hoogeveen en denkt ‘dit is iets voor mij’ of u denkt ‘zou het misschien iets voor mij kunnen zijn?’ neemt u dan gerust contact op met iemand van de commissie of met uw eigen kerkenraad.

De classis Hoogeveen vormt samen met de classes Zwolle, Groningen en Leeuwarden de Particuliere Synode, deze vergadert ieder voorjaar en daar worden drie predikanten, drie ouderlingen en een diaken voor afgevaardigd. De stemming hiervoor vindt plaats tijdens de voorjaarsvergadering van de classis. Twee broeders uit Hoogeveen zorgen steeds dat de stemmen worden geteld. Op een gegeven moment is feitelijk alles wat op de agenda staat behandeld, maar is de verkiezing nog niet afgewerkt. Dat geeft opnieuw mogelijkheid tot onderling contact onder het genot van een glas drinken en wat lekkers. Afgevaardigd worden de predikanten J. W. Moolhuizen, L. van Dalen en J. J. Lof, de ouderlingen R. Kalter (Hardenberg), R. N. Boonstra, (Steenwijk), R. Veldhuijzen van Zanten (Emmen) en diaken J. Middag (Emmen).

‘Boven’ de Particuliere Synode staat het landelijk kerkverband, ook daar hebben we mee te maken op deze vergadering. Jaarlijks komt er een overzicht van het kerkelijk bureau over de afdracht van de kerkelijke kassen. Door de meeste gemeenten was de bijdrage keurig op tijd af gedragen, met soms wat extra voor zending en diaconaat. Door de Generale Synode is besloten de bijdrage aan de Particuliere Synode te verhogen, de penningmeester vraagt, en krijgt, toestemming dit door te berekenen aan de classisgemeenten.

Iets wat tegenwoordig ook landelijk geregeld wordt is het mentoraat aan beginnende predikanten. Voorheen was de classis verantwoordelijk voor het toewijzen van een mentor. In de nieuwe werkwijze ligt de verantwoordelijkheid voor het benoemen van een mentor voor een pas beginnende predikant niet meer bij de classis maar bij Steunpunt Kerkenwerk. Mentoren volgen hiervoor een cursus. Vanuit het noorden zijn er momenteel twee predikanten benoemd tot mentor, predikanten die zich geroepen voelen dit werk te gaan doen worden opgeroepen zich te melden.

 

Het is fijn te kunnen constateren dat men in broederlijke sfeer elkaar kan ontmoeten en ons kerkverband kan dienen. Moge de Here zijn zegen geven over alles wat besproken is. 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...