Ouderdom komt met gebreken. Volgens het woordenboek Van Dale wordt ermee bedoeld: het ouder worden brengt allerlei ongemakken en kwalen mee. Oud-worden wil iedereen wel, maar oud-zijn, dat is toch wel iets anders! Dan komt het erop aan: als je lichaam niet meer wil wat jij voor ogen hebt, als je geest nauwelijks meer tot activiteiten aangespoord kan worden omdat je nog maar een beetje energie hebt.

Gods Woord is werkelijkheid, ook als daarin gesproken wordt van slechte dagen en van jaren waaraan weinig of geen vreugde beleefd wordt (Pred.12,1). Gebruik daarom de tijd als je nog krachtig en energiek bent om God te zoeken en Hem te dienen, zo is de levensles van God, want als je oud bent geworden is het soms al een groot probleem om de dag een beetje door te komen.

Heel gewone handelingen waar je eerder nauwelijks bij stil stond – zo gemakkelijk en vanzelfsprekend gingen die je af – daar doe je nu veel langer over of gewoonweg vreselijk lang. Denk aan: opstaan, je wassen en aankleden, ontbijten, al die handelingen nemen veel tijd in beslag en kosten de nodige inspanning. Laat staan dat je die morgen ook nog een douchebeurt krijgt, daar moet je gewoonweg van bijkomen!

 

Medicijnen

En vergeet de medicijnen niet, je kunt er niet zonder, maar je zou ze graag weg willen gooien! Wat een sufheid die wel niet te weeg kunnen brengen en maagproblemen, ze bederven je eetlust en in de nachten lig je er uren wakker door zonder dat de slaap wil komen of terug wil keren. Overdag dut je vaak weg in je sta-op- of rolstoel, waardoor je niet zo’n  gezellig mens bent om bij op visite te gaan.

Ook bijzondere dingen, wat kun je daar als je oud geworden bent tegen opzien, denk bijvoorbeeld aan de verjaardag: heb ik alles wel in huis, zou mijn dochter die ook dit regelt niet iets vergeten en houd ik het bij alle drukte zelf een beetje vol? Kan ik de gesprekken volgen of gaan veel van de woorden langs me heen? Ik zal blij zijn als alles weer in pais en vree verlopen is, kan ik rustig bijkomen.

We gaan nog even verder met – zoals de Bijbel ze noemt – jaren waarin je weinig vreugde meer vindt. Want stel je nu ook nog eens voor dat je geest niet meer zo gewillig is, je bent niet sterk betrokken meer op de gebeurtenissen van vandaag de dag, nee, je leeft veel meer op wat je vroeger ervaren hebt. Je bent geestelijk achteruitgegaan. In jouw belevingswereld ben je weer thuis bij vader en moeder, met vriendjes en vriendinnetjes. Je bent gaan teren op je verleden, oude belevenissen van vroeger staan je voor ogen. Wie de huidige minister-president is, dat is voor jou een vraag. Inderdaad: kwade, slechte dagen, jaren waarvan je echt niet blij wordt!

 

Mooie momenten

En toch… dat is dan toch weer het goede van God: er zijn ook in die slechte dagen fijne zegeningen, als je ze maar ziet en opmerkt! Kleine dingen vaak, maar toch: opbeurend, versterkend, je wordt er weer fleurig van en kunt weer verder, bemoedigd en getroost door Gods trouwe zorg en liefde.

Dat bezoek, waar je zo tegen opzag, was toch wel heel fijn, even weer een beetje aandacht voor jou als oud geworden mens, die voor de samenleving niet meer telt. En dat mooie lied dat je mocht zingen op het zanguurtje rond de Bijbel, je hebt het nog geleerd op de zondagsschool: Daar ruist langs de wolken een lieflijke naam, en die naam heb je door genade lief leren krijgen, de naam van je Heiland en Zaligmaker: Jezus Christus. Je pakt je oude en stukgelezen bijbeltje, de loep en je doet de sterke lamp boven je tafel aan en leest weer een stukje verder in dat prachtige boek van de Psalmen, Psalm 23: de HERE is mijn herder. Je vouwt je handen en bidt God om zijn hulp weer voor de nacht, voor allen die je lief zijn en over wie je je soms grote zorgen maakt. Ook  voor de wereld in nood, en wat is er een nood, bid je tot God de Almachtige. Mooie momenten, zulke stille ogenblikken met God,  zegenrijk!

Ik denk nog vaak terug aan die bijna honderdjarige mevrouw die dag in dag uit in haar kamer voor zich uit zat te kijken. Als ik dan wel eens vroeg wat ze dan deed, heel die lange dag, antwoordde ze: ik denk de hele tijd aan God!

Zo iemand heeft de goede dagen die God haar gaf, ook echt goed gebruikt om Hem te leren kennen en te dienen. Om daar later, juist in die slechte dagen en jaren, nog altijd veel profijt van te hebben. En door genade om Jezus’ wil zelfs voor eeuwig!

 

J. Huisman, Stadskanaal

 

 

Ds. J. Huisman is geestelijk verzorger van de Christelijke stichting voor zorg en dienstverlening BCM te Stadskanaal


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...