Het zal in 2011 geweest zijn dat de hal van ons kerkgebouw verbouwd werd. Het resultaat bestond uit een frisse hal, in grijs-witte tinten. Tijdens mijn cursus glas in lood bij Glasatelier Lisette Martens ontstond het idee iets kleurigs toe te voegen. Vele tekeningen en vele uren knutselen later resulteerde dit in een veelkleurig kunstwerk.

De regenboog staat voor het verbond dat God met ons sloot, na de zondvloed. Het ene uiteinde staat vast op de grond, als teken dat het een vaste belofte is. Het andere einde van de boog is einde-loos; de belofte is van onbeperkte duur.

De menselijke figuren beelden uit dat heel verschillend gereageerd wordt op de boodschap van het kruis; terneergeslagen of juist er naar opziend; zich er naar uitstrekkend.

Het kruis, symbool voor het christelijk geloof, is niet recht en statisch, maar oogt beweeglijk en het lijkt zich trots op te richten.

De zonnestralen symboliseren Gods liefde, licht en warmte van boven, voor iedereen op aarde. De oorsprong van deze uitstraling blijft buiten beeld.

De mensen staan op donkere en grillige aarde - de realiteit van het leven nu. In afwachting van het totale herstel bij Jezus’ terugkeer.

Bijna onopvallend is daar de vogel, als symbool van de Heilige Geest. Niemand ziet Hem, en waar Hij heen vliegt is onduidelijk. Maar Hij is er.

De vorm van het gehele kunstwerk is niet in een rechthoek of vierkant te vangen. Daarvoor is de boodschap te ongrijpbaar, teveel in beweging.

 

Jan Ties Sikkema, Hoogeveen

 

Hebt u in uw gemeente ook iets moois of unieks? Maak hiervan dan een mooie duidelijke foto en vertel in ca. 250 woorden wat het betekent.

 

U kunt uw bijdrage sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...