Op donderdag 16 maart jl. kwamen de afgevaardigden van de classis Leeuwarden bijeen in het kerkgebouw van de CGKv van Harlingen.

 

Na de vaste agendapunten (de opening, de check wie er allemaal aanwezig zijn, het vaststellen van de agenda en de verslagen van de vorige vergadering) komen de Artikel 41 K.O. op tafel. In deze verslagen melden alle gemeenten hoe het staat met de voortgang van het gemeentelijke leven. In sommige gemeenten is reden tot dankbaarheid. Te noemen is het samengaan van de CGK en de GKv van Franeker. In andere gemeenten is er zorg en moeite. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de terugloop van het aantal mensen wat de kerkendiensten bezoekt of de openstaande vacatures binnen de kerkenraad, die niet of nauwelijks vervuld kunnen worden. We nemen daar met elkaar kennis van en kunnen op deze manier als classiskerken om elkaar heen staan en elkaar steunen en bemoedigen waar dat nodig is.

Na de middagpauze kreeg de vergadering een presentatie van br. B. Vianen namens de Classicale Diaconale Commissie Leeuwarden. De titel van de presentatie was: ‘Naar een diaconale gemeente’. Diakenen zijn er om de gemeenteleden toe te rusten in haar diaconale taak, het omzien naar de ander in deze wereld. Maar dat toerusten kunnen de diakenen niet alleen. Dat toerusten is eigenlijk de taak van alle ambtsdragers, de diakenen in de eerste plaats, maar ook de ouderlingen en niet te vergeten de predikant.

 

Tijdens deze vergadering zijn de afgevaardigden gestemd voor de particuliere synode van het Noorden. Afgevaardigd naar deze vergadering zijn de dominees A.A.L. Aalderink, D.J. Steensma en A.C. van der Wekken (secundi zijn de dominees A. Mak en M.B. Visser). Naar deze vergaderingen worden ook drie ouderlingen afgevaardigd, gekozen zijn de ouderlingen S. Bruining, H.J. Kooistra en P. Sijtsma (secundi zijn de ouderlingen F. Alma, R.R. Jansma en F. Louwerse). En ‘last but not least’ wordt er ook een diaken afgevaardigd: diaken W. de Wit (secundi is diaken E. Veenstra).

 

Ten slotte nog de melding van de vorming van een commissie appelzaken. Deze commissie dient de classis met het voorbereiden van ingediende appelverzoeken. Door deze werkwijze kan een appelprocedure snel opgepakt worden en een eerste advies aan de vergadering worden uitgebracht. Wellicht een te overwegen gedachte voor de overige classes in het noorden.

 

In deze vergadering werd blijdschap, vreugde, zorg en verdriet met elkaar gedeeld. Aan het einde van de vergadering hebben we alles in ons gebed bij de Here God gebracht. We zijn allemaal afhankelijk van zijn zegen en daar hebben we om gebeden in Jezus’ naam.

 

 

Arrie Mak, assessor


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...