We komen al helemaal in de Kerststemming, het is overdag nog maar 30 graden en ‘s nachts wordt het zo rond de 20, echt koud dus! Wat wil je ook? Het is hier het koude seizoen en dan trekken de mensen truien aan doen ze af en toe een muts op, want zeker vroeg in de ochtend als het slechts 22 of 23 graden is moet je natuurlijk geen kou vatten…

Eigenlijk ervaren we het zelf, na een paar jaar in Thailand gewoond te hebben, ook een beetje zo. De gebruikelijke hitte is eindelijk even weg, geen 35 (of 36, 37, 38, 39, 40, 41..) graden overdag en geen nachttemperaturen meer boven de 25 graden. En daarbij is de luchtvochtigheid eindelijk ook een beetje vriendelijker, de lucht voelt droog en aangenaam aan, het is allemaal een beetje alsof je hartje zomer in Italië bent…lekker koel dus!

Kaarsje

Echt waar! Pas hebben we voor de sfeer een kaarsje aangestoken in huis en Engelse kerstliederen aangezet en het voelde niet eens zo raar.

Maar u begrijpt onderhand misschien wel uit mijn verhaal, dat de zogenaamde kerststemming in Thailand redelijk wegvalt. Eigenlijk wel prima. Zo sta je ten minste stil bij waar het echt om gaat: de geboorte van Jezus! Niet om een meelijwekkend Kerstkindje te zijn, maar om volwassen te worden en voor ons te sterven aan het kruis.

Toch is er ook in Thailand wel wat kerstsfeer te vinden. De kerstman wordt steeds populairder en in de grote warenhuizen in de stad maakt men graag wat nepsneeuw en zet er een grote plastic kerstboom tussen of een opblaassneeuwpop. En in de Starbucks klinkt naast ‘Rudolph the red nose raindeer’ zelfs ‘Çhrist the Saviour is born’. Jammer dat bijna geen enkel Thai Engels verstaat…

Elke Thai weet dus wel wat Kerst is, althans… En daar kunnen wij als zendelingen en als Thaise christenen dus mooi op inspringen. We organiseren graag dingen om te vertellen wat Kerst eigenlijk is. Veel Thaise mensen vinden het best interessant om eens te horen wat je nu echt viert met Kerst.

 

Kerk

In de kerk waar we nu nog kerken (we hebben nog geen eigen kerk in ons district), hebben we een mooi kerstprogramma bedacht. We gaan bij negen verschillende adressen een kerstviering houden waarbij de broeder of zuster die daar woont (of wonen), hun buren en vrienden en familie uitnodigen om samen Kerst te vieren. We zingen Thaise kerstliederen of andere christelijke liederen, we kopen wat te eten en we versieren het huis een beetje. En ondertussen vertellen we dat Christtamaat (Christmas, Kerst) komt van PhraJesuChrist,. Vervolgens vertellen we waarom Jezus moest komen en sterven en opstaan, oftewel, we vertellen ze kort het hele evangelie.

Daarnaast hebben we gelukkig ook cadeautjes: voor elke volwassene een Lucasevangelie met een mooie inleiding, die het verband met Kerst uitlegt en voor de kinderen een evangelie in stripvorm. Zo komen ook onze buren bij ons thuis op bezoek en willen we met hen Kerst vieren.

Oftewel, Kerst is bij uitstek de tijd in het jaar dat de kerken in Thailand evangeliseren. Dat doen ze het hele jaar wel, maar deze gelegenheid willen ze graag uitbuiten en terecht! Kerst wordt gedeeld, niet alleen met de broeders en zusters, maar ook met de buren en vrienden en familieleden. En we hopen en bidden natuurlijk, dat er velen zullen zijn, die Jezus leren kennen deze Kerst. Mag ik namens de kerken van Thailand vragen om uw en jouw gebed voor alle speciale kerstacties, die er deze december weer plaatsvinden in Thailand?

Wilke den Hertog

 

Drs. W.M. den Hertog is, in samenwerking met OMF, door de kerk van Leiden uitgezonden voor zendingswerk in Thailand.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...