Een boek dat in drie maanden zes drukken beleeft, moet heel bijzonder zijn. Dat is het ook. De schrijfster is een Antwerpse en los van haar Rooms-katholieke wortels. Zij solliciteerde op de advertentie waarin een student(e) gevraagd werd om aan de vier kinderen (tussen 8 en 16 jaar) van een joods gezin naschoolse les en huiswerkbegeleiding te geven. Ze ontdekte in het sollicitatiegesprek dat zes studenten al na enkele avonden met deze bijbaan gestopt waren. Nadat ze was aangenomen, begreep ze hoe dat kwam. Ze kwam in dit orthodox-joodse gezin in een voor haar volstrekt onbekende wereld terecht. Daar kwam nog bij dat Elzira, de dochter van 12, dyspraxia had. Dat was een hardnekkige belemmering, waardoor het intelligente meisje zelfvertrouwen miste. Margot wist echter haar vertrouwen te winnen. Ze leerde haar, met pijn en moeite, fietsen. Dat was voor Elzira een grote overwinning en zeer bevorderlijk voor haar zelfvertrouwen. De iets oudere zoon Jakov stond eerst afwijzend tegenover Margot, maar zij wist ook zijn vertrouwen te krijgen. Ze ging ook voor hem veel betekenen. Met de twee andere kinderen was het contact minder intensief.

Margot vertelt op boeiende wijze hoe zij in dit gezin haar plaats wist te vinden en aan hen gehecht raakte. Die gehechtheid was wederzijds. Ze moest echter wel heel erg wennen aan de joodse zeden en gewoonten en de afgescheidenheid van de Antwerpse joden van de rest van de bevolking. De Joodse familie keek vreemd tegen haar aan, onder andere omdat zij samenwoonde met een Iraanse vriend. Maar het wederzijdse respect overheerste en wat zij voor de kinderen betekende, schiep een band. Zes jaar lang begeleidde Margot de kinderen. Jaren later zocht zij hen op, zowel in Israël als in New York. Bij alle vragen die ze heeft, toont ze vooral grote waardering voor de manier waarop dit gezin trouw blijft aan zijn godsdienst en voor hun onderlinge sterke band.  

Dit boek geeft een prachtig inkijkje in de levensstijl en godsdienst van een orthodox-joodse familie. Bovendien laat het op boeiende wijze de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende godsdiensten en culturen zien. Dat geeft meerwaarde aan dit verhaal.

 

 

Amersfoort, D. Visser


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...