Voor de meesten van ons zijn de vakanties voorbij, alles gaat weer zijn gewone gang: de kinderen gaan weer naar school, jongeren gaan weer aan de studie, veel volwassenen pakken hun werk weer op. Maar hoe doen we dat als christen, als navolgers van Jezus? Zijn we in staat verschil te maken?

In Leviticus 19 geeft God leefregels aan de Israƫlieten over het omgaan met hun medemensen. Een van die regels luidt: "Wanneer je de graanoogst binnenhaalt, oogst dan niet tot aan de rand van de akker en raap wat blijft liggen niet bijeen. En wanneer je bij de wijnoogst druiven plukt, loop dan niet alles nog eens na en raap niet bijeen wat op de grond is gevallen, maar laat het liggen voor de armen en de vreemdelingen. Ik ben de Heer, jullie God." In het boek Ruth zien we hoe dit in de praktijk ging. Naomi kwam arm en berooid uit Moab terug, samen met haar schoondochter Ruth, maar ze hadden te eten door op te rapen wat er op het land van Boaz achterbleef.

Nu zijn wij niet allemaal akkerbouwers, maar deze regel geldt ook nu nog voor ons allemaal. Ons leven, onze tijd, zou je kunnen vergelijken met zo'n akker. Waarmee plannen wij deze akker, onze agenda, vol? Werk, sport, vrienden, ons eigen gezin? Misschien Facebook, WhatsApp of verslavende spelletjes? Houden we alles voor onszelf? Of blijft er aan de rand van onze akker iets van de oogst achter? Blijven op onze akker tijd en geld over voor weduwen en wezen, armen en vreemdelingen?

Natuurlijk hebben we niet allemaal evenveel mogelijkheden. We hoeven niet allemaal naar een ontwikkelingsland of naar het AZC om te helpen, soms is het gewoon heel dichtbij. Een praatje met een eenzame buurvrouw, even boodschappen doen voor een zieke, een vluchteling vriendelijk groeten. Gewoon oog hebben voor de mensen om je heen. En niet te vergeten: Bidden! Bidden voor al die mensen, ver weg en dichtbij, die het zo nodig hebben.

Jezus zegt in de Bergrede: "Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader die in de hemelen is verheerlijken."

Janneke van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...