Eens was de EO een soort Gideonsbende. Een kleine, warme, dappere, betrokken organisatie. Je kwam er mensen tegen uit alle kerken en groepen, ze vonden elkaar in een missie het evangelie helder te laten klinken in een snel veranderende wereld. Kerken of groepen vertegenwoordigen deden ze niet. Het was een para-kerkelijke organisatie, een stroming, het best te typeren met de termen orthodox en evangelisch. Niet zelden moest je je verdedigen als je er voor uitkwam dat je bij de EO hoorde. Maar dat is allemaal lang geleden. De EO werd groter en groter en, bijna noodwendig, zakelijker en oppervlakkiger. En ze ging meetellen

Mensen en organisaties ontwikkelen zich, dat is een gegeven. Sommige ontwikkelingen worden toegejuicht, anderen betreurd. Maar standaard lijkt dat organisaties liever niet te veel over die veranderingen kwijt willen. Net als in de politiek houden ze het graag in het vage. Ze willen veranderen en tegelijk graag hun oorspronkelijke achterban behouden. Het liefst communiceren ze zo min mogelijk, dan heb je ook zo min mogelijk ellende.

Dat ging nu toch even mis. (PR-afdeling nog met vakantie?) De voorman van de Remonstranten, Tom Mikkers werd met gejuich de EO binnengehaald. EO directeur Arjan Lock: ‘We zijn erg blij met de komst van Tom. Hij is thuis in het kerkelijk landschap en is vernieuwend en creatief in zijn denken. Ik kijk uit naar de mooie plannen die we samen gaan maken’. Maar Mikkers is toch een principiële vrijdenker, vrijzinnig tot op het bot? Dat zag je ook terug in de door hem bedachte reclameactie ‘mijn God’. Een van de slogans was: ‘Mijn God laat me zelf denken’. Van zo’n helder statement kan de EO directeur nog wel wat leren. Als een journalist opmerkt: ‘Mikkers is praktiserend homo. Niet elk EO-lid zal daar blij mee zijn’, antwoordt Lock. ‘Homoseksualiteit is voor de EO een onderwerp van gesprek, net als in de kerk. Mikkers is welkom bij ons met alles dat hij is’.

De EO leidinggevenden zijn wel vaker uitgedaagd om duidelijk te zijn. Ze wisten telkens te ontwijken. Nu lijkt het menens. Van vier kanten wordt de EO nu ondervraagd. Men geeft toe dat er fout is gecommuniceerd. Dat lijkt mij een misvatting. Er is juist heel eerlijk gecommuniceerd. Dat is natuurlijk niet handig, maar wel duidelijk. Nu gaan ze praten. Ik voorzie veel mist.

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...