Een poosje terug mocht ik samen met nog zes andere broeders (één diaken, twee ouderlingen en drie predikanten) de classis Leeuwarden vertegenwoordigen op de Particuliere Synode van het Noorden. Omdat er op zo’n vergadering ook wel een aantal rustmomenten zijn, ga je ook wel eens anders naar de broeders kijken. En dan beginnen er toch wel een aantal zaken op te vallen.

 

Allereerst de opstelling. In twee lange rijen zitten de broeders per classis gerangschikt naast elkaar, met aan het hoofd het moderamen. Maar er zit per classis wel een bepaalde volgorde in: eerst drie predikanten, dan drie ouderlingen en tenslotte de diaken. En dan vraag je je af waarom de diaken als laatste en de predikanten eerst? Waarom niet andersom?

 

Vervolgens viel het mij ook op dat ook ouderlingen en diakenen best hun zegje kunnen doen in dit soort vergaderingen. Het zijn niet alleen de predikanten die het woord voeren. Diakenen mogen ook nog de kascontrole doen.

 

En dan niet te vergeten hoe divers men er bij zit. Niet dat het nou veel uitmaakt, want het is maar de buitenkant. Maar toch. De een komt keurig in pak, zwart of donkerblauw. Een ander heeft een mooie combinatie met of zonder stropdas. Er zijn er die het colbertjasje maar thuis hebben gelaten en hun mooi geruit overhemd laten zien met lange of korte mouw. Maar als je ook nog in een trui of T-shirt komt…? Al met al is het voor het oog een kleurrijk geheel.

 

Wanneer de voorzitter van de vergadering voor de opening een gedeelte uit de Bijbel leest zie je dat velen hun Bijbel niet bij zich hebben en dus niet kunnen meelezen. Hoewel je dat tegenwoordig ook op je mobiel kunt doen en dat gebeurt dan door een enkeling ook. Echter, die mobiel wordt, zo lijkt het, tijdens de vergadering ook voor andere doeleinden gebruikt. Je moet natuurlijk wel op de hoogte blijven van het overige nieuws in deze wereld.   

Maar ondanks al deze 'opvallende zaken' zaten de broeders daar met hart voor de zaak van Gods Koninkrijk ten dienste van onze kerken. En daar gaat het tenslotte om.

 

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

 • Lijden-weigeraars 2017-10-13 16:58:53

  Onze tiener kleindochter in Engeland besprak onlangs met haar vriendinnen een serieus probleem. Ze...

 • Regiopastor 2017-10-06 19:24:40

  De Protestanten krijgen een nieuwe regiopastor. Aldus de kop van een artikel in het dagblad Trouw...

 • Meervoudige liefde 2017-09-22 18:43:28

  Arthur Japin, een veelgelezen schrijver, was onlangs te gast bij Eva Jinek. Hij had het script...

 • Weesgeest 2017-09-15 17:58:10

  Wat je zaait zul je oogsten, zo klonk het laatst enigzins waarschuwend in een preek. Foute keuzes...