Arthur Japin, een veelgelezen schrijver, was onlangs te gast bij Eva Jinek. Hij had het script geschreven voor een theaterstuk van Joop van den Ende, over een ongeneeslijk zieke vrouw die voor haar man een nieuwe vrouw zoekt. In die uitzending kwam ook naar voren dat Japin samenleefde met twee mannen.

Al weer enige jaren geleden zei Boris Dittrich, voormalig D66-kamerlid, dat op een gegeven moment een huwelijk tussen drie of vier personen mogelijk zal worden. Dittrich was een van de voorvechters van het homohuwelijk. Zijn tactiek heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Om mensen eraan te laten wennen begonnen hij en zijn medestanders met de introductie van het geregistreerd partnerschap. Bedoeld dus als sloophamer voor het huwelijk waarover de kerk altijd met veel waardering heeft gesproken: het huwelijk tussen man en vrouw als beeld van de verhouding tussen Christus en zijn gemeente. Zo raakten mensen gewend aan de idee dat twee mannen of vrouwen naar de notaris of de overheid stappen om hun relatie te laten bevestigen. Nu heeft het huwelijk in Nederland een andere omschrijving gekregen. Maar het beginsel van gelijkheid en antidiscriminatie biedt volgens Dittrich nog meer mogelijkheden, die benut moeten worden. Het is volgens hem onvermijdelijk dat over enige tijd het huwelijk ook zal worden opengesteld voor bijvoorbeeld drie of vier personen. Hoezo is er geen liefde en trouw mogelijk in een relatie met twee of meer partners?

Ondertussen beginnen mensen al aardig aan deze gedachte te wennen. Via een man als Arthur Japin. Door de discussie over het meer-ouderschap. Was het ouderschap niet van oudsher nauw verbonden met het huwelijk? En ook door het verschijnsel van 'meervoudige liefde'. In Wenen vond eind augustus een congres daarover plaats: over intieme relaties tussen drie of meer personen, en de acceptatie daarvan. Sommigen noemen het verlangen naar een dergelijke relatie een geaardheid. Aan het congres namen honderden wetenschappers, activisten, therapeuten en ervaringsdeskundigen deel.

Als de samenleving het gebod van God ten aanzien van het huwelijk tussen een man en een vrouw loslaat, wordt blijkbaar alles mogelijk. Liefde en trouw zijn niet de enige richtsnoeren voor een relatie binnen de gemeente van Christus.

 

 

D.J. Steensma, Feanwâlden 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...