Hou je van lang opblijven? Zorg dan dat je christen wordt! Wil je weten waarom? Lees dan vooral Lucas 12: 35-40.

Gelezen? Nee? Toch even doen hoor! Het is namelijk een gedeelte dat onze aandacht vestigt op iets heel belangrijks: de wederkomst, of eigenlijk onze voorbereiding daarop. We moeten voorbereid zijn op Jezus’ terugkomst. Wil je weten waarom? Dan hoef je alleen maar te denken aan de gelijkenis van de wijze en de dwaze meisjes: de meisjes die op de komst van de Bruidegom voorbereid waren mochten mee naar binnen, de meisjes die niet voorbereid waren werden buitengesloten. Dat klinkt misschien als hooguit een beetje vervelend, maar volgens Gods Woord is het wel méér dan ‘een beetje vervelend’. Het is letterlijk en figuurlijk de hel. Daarom: wees voorbereid, als je (eeuwige) leven je tenminste lief is. “Zalig zijn die slaven die de heer bij zijn komst wakend zal vinden,” zegt Jezus.

Lang opblijven

Dat waken kon nog wel eens heel lang gaan duren. Een uurtje langer opblijven zal de meeste mensen niet veel moeite kosten. Maar, misschien duurt het wachten op de wederkomst wel langer dan ‘een uurtje’. Jezus houdt de mogelijkheid open dat Hij komt in de tweede of derde “nachtwake”. Daarbij doelt Hij op de nachtindeling uit zijn tijd. Toen deelde men de nacht namelijk in drie delen op, die dus ook wel “nachtwake” werden genoemd. De wederkomst zou dus wel eens midden in de nacht of zelfs pas aan het einde van de nacht kunnen zijn. Een christen moet dus tegen lang opblijven kunnen.

 

24-uurs actie

Vroeger had je bij mij op school zo rond kerst een 24-uurs actie voor een goed doel. In ruil voor sponsorgeld bleven wij - de scholieren - 24 uur op, van ’s ochtends vroeg tot ’s ochtends vroeg. Ik herinner me dat we vol goede moed aan de nacht begonnen. Met een beetje cola of energiedrank zouden we het makkelijk redden. In het begin leek dat ook heel makkelijk. 23.00 uur? Niemand sliep! 01.00 uur? Nog steeds allemaal wakker! Maar, naarmate de nacht verder verstreek werden we toch slaperig en zo tegen de ochtend waren veel van ons ondanks alles in slaap gevallen.

 

Slaap, christen, slaap

Zo kan het ook gaan in het leven van een christen. Vol goede moed verwachten we de terugkomst van de opgestane Christus. Alleen, Hij komt maar niet opdagen. Langzaamaan verlies je je waakzaamheid en je enthousiasme. Al die rampen en oorlogen en zo hebben we allemaal al wel een keer gezien. Toen kwam Hij ook nog niet, dus waarom nu wel? Bovendien: de wereld lokt. Die wederkomst is zo vaag en klinkt zo ver weg. Eten en drinken en kleren daarentegen zijn zo dichtbij en zo tastbaar (zou het toeval zijn Luc. 12: 35-40 direct volgt op  Luc. 12: 13-34?). God verdwijnt ergens in je achterhoofd, terwijl jij druk in de weer bent met de dingen van het hier en nu.

 

En dan, ineens, staat daar een Inbreker. Die had je niet (meer) verwacht, zo diep in de wereldnacht. Bovendien: je deur zat toch op slot? Maar helaas. Daar bleek Hij zich niets van aan te trekken. Had je maar gewaakt, had je maar niet naar het zoete ‘slaap, christen, slaap’ van de duivel geluisterd. Nu is het te laat. Echt te laat? Ja, echt te laat!

 

De inbreker

Pak je Bijbel er nog maar eens bij en blader naar Mattheüs 24. Ook daar vergelijkt Jezus zichzelf en zijn wederkomst met een inbreker die inbreekt in het huis van een nietsvermoedende bewoner (Matth. 24: 43). Kijk nu eens wat er in de verzen voor deze vergelijking staat: Dan zullen er twee op de akker zijn; de één zal aangenomen en de ander zal achtergelaten worden.  Er zullen twee vrouwen malen met de molen; de één zal aangenomen en de ander zal achtergelaten worden.” Als de Heere terugkomt, dan zal Hij de mensheid in twee groepen verdelen: zijn kinderen, die gewaakt hebben, aan de ene kant en de ongelovigen en schijngelovigen aan de andere. Voor de eerste groep zal er eeuwig leven bij God en met God zijn, voor de tweede groep alleen nog maar een eeuwige dood.

 

Verrassing in de slaap

Let dus goed op. In de tijd voor de zondvloed waren de mensen druk in de weer met de mooie dingen van het leven, met eten en drinken en trouwen (Matth. 24: 38). Een zondvloed verwachtten ze niet en die gekke Noach lieten ze maar wat timmeren. Zelfs die rare optocht van al die dieren naar de ark schudde niemand wakker. Zo verspeelden ze hun kans op redding. Met uitzondering van Noach en zijn gezin kwamen ze allemaal om. Laat jou dit niet overkomen. Verdrink niet in al het moois van deze wereld, maar zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid. Alles wat je verder nodig hebt ontvang je wel (zie Luc. 12: 29-33). Zorg dat je te allen tijde klaar bent voor de eeuwigheid, “want op een uur waarop u het niet zou denken, zal de Zoon des mensen komen.” Laat je niet in je slaap verrassen.

 

Alexander Weggemans


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...