Van de bekende kookdominee Han Wilmink een recept uit de vijfde en herziene druk van Bijbels Culinair uit een menu voor een warme zomerdag buiten in de tuin of op het terras. Het is een van de gerechten in het spoor van aartsvaders en aartsmoeders. Dit gerecht zou zomaar kunnen komen uit de tent van Abraham. Het hele menu bestaat uit vijf gangen: een trio van kikkererwtenpuree, salade van gebroken tarwe en rode linzensoep, geroosterde kruidige lamsspiesen en als dessert yoghurt met honing, walnoot en granaatappel. Ik geef hierbij alleen het recept van de geroosterde kruidige lamsspiesen.

Nodig:

een barbecue met houtskool of briketten

12 spiesen van metaal of van hout, of 6 grote spiesen.

Voor 6 personen: 

1 kilo mals lamsvlees in blokjes van 3 cm

4 takjes verse tijm

2 el verse rozemarijnnaaldjes

½ kopje met platte peterselieblad

4 teentjes knoflook

½ el grove pittige mosterd

1 tl kaneel

1 tl vers gemalen zwarte peper

3 el granaatappelsap

1 el citroensap

3 el olijfolie

Pitabrood (smaakt er heerlijk bij)

Voor het pittige uienmengsel om erbij te serveren:

2 uien

1 kopje met plat peterselieblad

2 tl sumak (van de Midden-Oostenspecialist)

3 el pijnboompitten

2 tl honing

1 el olijfolie

Zeezout, zwarte peper

(Niet uit Abrahamstijd maar wel lekker pittig: een verse rode peper zonder zaadjes fijngesneden)

 

Bereiding 

1.     Eerst maken we de marinade. Rits de tijm van de blaadjes, snijdt de rozemarijnnaaldjes klein net als de peterselie. Hak de knoflook fijn. Meng in een flinke kom de tijm, de rozemarijn, het peterselieblad, de knoflook, de mosterd, de kaneel, de zwarte peper, granaatappelsap, citroensap en olijfolie. Roer de marinade door elkaar en werk het vlees er goed doorheen. gebruik geen zout. Dat onttrekt teveel sap aan het vlees. Laat de marinade een uur intrekken.

2.     Maak de barbecue minstens 40 minuten van te voren aan. Op de kooltjes/houtskool moet een grijs laagje gekomen zijn, dan is de hitte-intensiteit optimaal. Gebruikt u houten spiesen leg die dan een half uur in water zodat ze niet verbranden. Het  uienmengsel.  Snijd de uien in dunne ringen. Snijd de peterselie fijn en meng in een kommetje de uien, de peterselie, de pijnboompitten, sumakpoeder, honing en olijfolie door elkaar. voeg wat zeezout en eventueel zwarte peper naar smaak toe. zet koel weg.

3.     De barbecue gloeit inmiddels lekker. U rijgt de blokjes vlees aan de spiesen en het water loopt u in de mond wanneer u in gedachten die heerlijk geroosterde spiesen al voor u ziet. U roostert de spiesen aan elke kant een kleine 3 minuten. Let goed op dat het vlees niet zwart wordt en draai de spiesen af en toe. het vlees moet niet te gaar en daarmee droog worden. rooster het brood lichtjes op de barbecue. De reuk van goed geroosterd brood kan onweerstaanbaar zijn. Volgens Genesis 8:20 en 21 was het vlees dat Noach na de zondvloed bereidde zelfs zo onweerstaanbaar dat de Eeuwige erdoor bewogen werd om de mensen hun zonden te vergeven en de wereld nooit weer te verwoesten.  

4.     Het is fraai om de warme spiesen op een grote platte schaal te serveren, met de kom met het uien/sumak mengsel en het brood. Als u zout blieft op het vlees, strooi dat er nu pas over.

Gurbe Huisman, Winschoten

 

             (Uit: Han Wilmink, Bijbels Culinair, KokBoekenCentrum Uitgevers, Utrecht)