Veel lees je in de Bijbel niet over linzen. Ezechiël moest meer dan een jaar gebonden op zijn zij liggen en kreeg in die tijd een dieet dat onder andere linzen bevatte. Daarover is in deze rubriek al eerder iets verteld.

David krijgt op zijn vlucht voor Absalom ook linzen aangeboden.

En een van Davids helden, Samma, wist een akker met linzen te behouden in een strijd tegen de Filistijnen.

Maar het bekendst is natuurlijk de geschiedenis van Jakob en Ezau. Jakob heeft linzensoep gekookt, Ezau komt hongerig thuis van de jacht en verkoopt ter plekke zijn eerstgeboorterecht voor een bord van die soep.

 

Linzen groeien vooral in warme streken, in Nederland lukt dat niet goed, behalve in kassen. Zoals de mensen in de tijd van David ook al wisten, zijn linzen erg voedzaam. Het zijn peulvruchten en bevatten naast koolhydraten ook veel eiwit en vezels. Verder verschillende B-vitamines, fosfor, magnesium, ijzer en foliumzuur. Volgens wetenschappers verlagen linzen de kans op darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes.

Ook hebben linzen een positieve invloed op het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Heel erg gezond dus.

De smaak is vrij neutraal, als vlees- of als graanvervanger kunnen ze met allerlei gerechten gecombineerd worden, bijvoorbeeld in soep of stoofschotels. Mee daardoor neemt de populariteit van linzen de laatste tijd toe.

Eet smakelijk!

 

 

Janneke van der Molen, Bierum


Leuk voor de kinderen: In de ‘ Meeleesbijbel’  staat een recept voor linzensoep:

 

Je hebt nodig (voor zes personen):

 

          1 gesnipperde ui

          1 eetlepel olijfolie

          ½ theelepel komijnpoeder

          ½ theelepel korianderpoeder

          2 teentjes fijngehakte knoflook

          1 liter runder- of groentebouillon

          250 gram oranje linzen

          250 gram spinazie of jonge zuring of postelein

          zout

 

 


Opdracht:

Bak in een ruime pan de gesnipperde ui met de komijn en koriander in de olijfolie.

Laat op het laatst de knoflook even meebakken.

Voeg de linzen en de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat het

geheel 25 tot 35 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.

De spinazie kun je tien minuten voor het eten toevoegen.

Voeg zout toe naar smaak.