Elkaar vertrouwen heeft vele aspecten. Ik haal er een uit.
Trouw, bijvoorbeeld in het huwelijk. Juist daar is trouw en vertrouwen iets wezenlijks. Daarom, laten we eens kijken naar het eerste huwelijk. Adam liep een beetje verloren rond in het paradijs. Alle dieren waren met zijn tweeën en hij voelde zich alleen en incompleet. God zag dat en zonder dat Adam er zelf iets aan kon bijdragen schiep God een vrouw. Een zelfstandig wezen, een persoon door God tegenover Adam gezet. God had Adam als beheerder over alle dieren en de natuur aangesteld, maar nu wordt het allemaal anders. Adam krijgt Eva als gelijke tegenover zich. Hij is niet haar beheerder, maar krijgt er een mede-beheerder bij. Dat is zo mooi van het woord ‘tegenover’. Het duidt op gelijkwaardigheid, immers een knecht staat onder je. Een hulpje loopt achter je. Je hebt er een zekere macht over en kunt er invloed op uitoefenen. En kom dan niet te gauw aan met ‘Er staat geschreven dat…en Paulus zei zus en zo’, maar bedenk: een ‘tegenover’ is gelijkwaardig en behoeft overleg.
En dan komt daar het woord vertrouwen en daarvan afgeleid het woord trouw, om de hoek kijken. Hoe ga je met elkaar om? In je huwelijk? Op je werk? In de kerk? Als je beseft dat het God is, die Eva als een gelijkwaardig persoon tegenover Adam gezet heeft, hoe ga je dan op dit moment met de Eva’s van nu om? Weet je wat zo mooi is? Wanneer je ‘tegenover’ iemand staat dan kun je elkaar in de ogen kijken. Dan kijk je niet op iemand neer. Is dat niet juist wat Jezus ons leerde? De ander echt zien. Echt in de ogen kijken? Echt beseffen dat gelijkwaardigheid ook betekent die gelijke volledig tot zijn of haar recht te laten komen. Samen ieders gaven en mogelijkheden ontdekken en benutten. Daar moet je dus samen aan werken. In het huwelijk en daar buiten.
En Paulus dan, hoor ik u zeggen. Ik denk dat Paulus tegen alle mannen zou zeggen: Beste broeders in de Here Jezus Christus, is het niet veel beter om eerst eens samen na te denken over de opdrachten die ik, maar vooral die God de Heer aan jullie mannen gegeven heeft met betrekking tot de vrouw? Elk schepsel is toch naar Gods volmaakte beeld geschapen, dan mag er toch geen ongelijkheid en onderdrukking of achterstelling bij of door jullie meer zijn?
Tegenover, het is maar een woordje, maar met een bijzondere en leerzame betekenis. Misschien is het besef hiervan wel een begin van het antwoord op de zondeval. Want het leert ons kijken naar de Man zonder zonde.
Art van der Molen, Ten Boer