Israël, een natie herboren
Dit boekje dat door Aad Kamsteeg in 2021 is geschreven, heeft een verfrissende uitwerking, nu het immers vóór de uitbraak van twee hedendaagse oorlogen is uitgebracht. Alsof door de oorlogen opeens alles anders is geworden. Door zijn werk voor de Evangelische Omroep en het Nederlands Dagblad heeft Kamsteeg wel enige bekendheid verworven. Ook is hij bekend met kerkelijk Nederland.
Achtereenvolgens wordt de houding van Nederland en de kerken gedurende de geschiedenis beschreven, waarbij mijn vraag is: weet u wat de verschillende kerkelijke stromingen in de loop van de jaren over Israël hebben gezegd en gedacht? Alleen daarom al zou ik dit boekje aanbevelen. Maar ook schrijft Kamsteeg over de verschillende stromingen in Israël en de geschiedenis; wat is er allemaal gebeurd in en rond Palestina-Kanaän-Israël? En welke belangrijke rol speelt de Bijbel daarin. Wat is de Gods opdracht aan Israël altijd geweest? Neemt Kamsteeg stelling tegen de ene of voor de andere partij? Dat doet hij niet. Hij besluit zijn boekje met tien stellingen, waarmee hij zijn visie op het probleem geeft. Speciaal noemt hij de rol van Messias belijdende Joden en Palestijnse christenen. Want daarin is Kamsteeg duidelijk. Gods eigen Zoon Jezus Christus is gezonden als Redder van deze wereld.
Nel Noppe, Tzummarum
N.a.v. Aad Kamsteeg, Israël, een natie herboren. Het land van Abraham in Bijbels en politiek perspectief, Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam, 2021, 127 p., € 14,99, ISBN 978 94 6369 137 6
Wij geloven
Dit boek is al even in het bezit van de redactie van ons kerkblad om gerecenseerd te worden. Het boek is uitgegeven in 2019, maar de inhoud van de geloofsbelijdenis die besproken wordt is nog veel ouder. Het boek is geschreven door twee emeritushoogleraren: een protestant en een rooms-katholiek. In dit boek willen de auteurs laten zien dat er met alle verschillen die er zijn in de liturgie, de invulling van de ambten, de kijk op de kerk, de rol van de traditie ook een belangrijke overeenkomst is tussen deze twee stromingen in het christendom die in Nederland het grootste zijn: het geloof in de drie-enige God zoals beleden wordt in de geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel. Het is zelfs de belijdenis die door vrijwel alle kerken in het Oosten en Westen wordt erkend. In dit boek leggen de auteurs de verschillende onderdelen van de geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel uit in hun historische context van de Vroege Kerk en daarbij gebruiken ze ook heel wat bijbelgedeelten om te laten zien dat de verwoording in de traditie van de kerk voortkomt uit het Bijbels spreken over wie God is en wat Hij gedaan heeft. Een leerzaam boek.
Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen
N.a.v. Bram van de Beek en Herwi Rikhof, Wij geloven. Rooms-Katholiek en protestant: één geloof. De geloofsbelijdenis van Nicea/Constantinopel, Utrecht: KokBoekencentrum, 2019, 240 p., € 22,50, ISBN 978 90 4353 271 6