{mosimage}Hoor jij God wel eens wat tegen je zeggen? Heb jij Gods stem ooit gehoord? In de Bijbel vinden we er genoeg voorbeelden van. Hoe horen wij vandaag nog Gods stem?
Als je God de leiding van je leven geeft betekent dat je luistert naar God. God is dan de baas. Maar wat wil God nou eigenlijk dan? In het Genesis, helemaal in het eerste Bijbelboek, lees je over Henoch: “Henoch wandelde met God.” Wauw. Als wij dat nou eens zouden kunnen. Gewoon iedere dag samen met onze Vader lopen en je dag doorspreken. God in de ogen kunnen kijken en vragen: wat vind U nou dat ik zou moeten doen? Ik ken niemand die dit nu nog doet, wandelen met God.
Of het verhaal van Samuel. Samuel woont bij de hogepriester, Eli. En ’s nachts hoor Samuel een stem die roept: Samuel! En Samuel denkt eerst dat Eli hem roept. Maar na drie keer roepen komt Samuel erachter dat God hem roept. Dan verteld God aan Samuel dingen die zullen gaan gebeuren. Ook Samuel praat dus met God. En zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden van hoe God met mensen praat. Bij ons is dat niet meer zo bekend. Ken jij iemand die de stem van God heeft gehoord? Het kan hoor, maar het gebeurt niet vaak. Nu gaat het vaak heel anders. Hoe dan? Een vriend van mij vertelde wel eens: als ik Gods stem wil horen, als ik wil weten wat God heeft te zeggen, dan sla ik de  Bijbel open en dan is het eerste vers dat ik zie Gods boodschap. Dat deed mijn vriend een keer, maar dat liep toch niet helemaal goed af. Hij vroeg namelijk aan God: wilt U mij vertellen hoe mijn vriendin er uit komt te zien? Daarna sloeg hij zijn Bijbel open en las: 135 meter lang, 22 meter breed en 13 meter hoog, besmeurd met pek. Dat ging dus niet helemaal goed. Hoe horen wij dan nu nog wat God ons te zeggen heeft?
God heeft zijn Woord, de Bijbel, aan ons gegeven. Het is al een heel oud boek, maar niet ouderwets. Het heeft nog steeds betekenis voor ons, iedere dag zelfs! We kunnen eruit leren hoe we goed kunnen leven, hoe we gelukkig kunnen worden en bovenal God kunnen dienen. Soms is het niet altijd direct duidelijk wat er nou precies staat in die Bijbel. Maar als je echt op God vertrouwd en ook toelaat dat Hij in je hart komt met zijn Heilige Geest, dan helpt God je de Bijbelteksten te begrijpen. En daarnaast geeft God ook leraren, dominees, aan ons. Dat zijn mensen die er weer speciaal voor gestudeerd hebben om een Bijbeltekst uit te leggen. Dus door te lezen en te luisteren, allemaal met een open hart, kunnen we begrijpen wat God tegen jou en mij te zeggen heeft, wat Hij wil dat je doet.
Maar hier mag het niet bij blijven! God roept je namelijk. Net zoals je moeder je roept als je gaat eten, zo roept ook God. Hij roept je om Hem te volgen. “Bram, studeren in Apeldoorn”, “Elise, jeugdwerk!”, “Patrick, geld weggeven aan dat gezin!” Dan is het niet alleen horen, maar ook doen! Doen wat Jezus zegt. Er moet ook actie zijn. We moeten aan Gods roep beantwoorden. We moeten dus niet alleen goed lezen en luisteren, maar ook doen. Als God jou de weg wijst die je mag gaan, met je studie bijvoorbeeld, of werk of je vakkenpakket, dan moet je ook doen wat God van je vraagt.
God roept je. Hij wil je op een plek hebben, die Hij voor jou bedacht heeft. Hij wil dat jij en ik Zijn heilige wil uitvoeren. Wij zijn de handen en voeten van God. Wat God jou en mij te zeggen heeft, lezen we in Zijn Woord. Antwoord dan, zoals ook Samuel vele duizenden jaren geleden heeft geantwoord: “‘Spreek, uw dienaar luistert.”

Bram Hofland