Woensdag 12 oktober

Af en toe hoorden we in de wandelgangen van de Oenenburgkerk: wat wordt er toch veel gedaan in de kerken! Wat is er veel reden tot dankbaarheid! Zo ook op de derde dag van de synode, die in het teken stond van de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Aan het begin van de middag verleende de synode emeritaat aan prof. dr. G.C. den Hertog, die gedurende vijftien jaar hoogleraar was aan de universiteit. Prof. Den Hertog werd in 1974 bevestigd tot predikant in zijn eerste gemeente, Kornhorn. Na Kornhorn diende hij de gemeente van Leiden. Daarbij was hij de jaren door werkzaam in verscheidene deputaatschappen en functies. De synode van 2001 benoemde hem tot hoogleraar in Apeldoorn. Daar doceerde hij verscheidene vakken. Maar wat er in zijn vakkenpakket ook veranderde, het vak ethiek bleef hij steeds doceren. De hoogleraar diende het geheel van de kerken, zo zei de preses van de synode, ds. P.D.J. Buijs. Daarna onderstreepte de voorzitter van het curatorium, ds. A. van der Zwan, dat eerbiedig luisteren naar de Schriften het werk van prof. Den Hertog steeds kenmerkte. De woorden waarmee hij intrede deed in zijn eerste gemeente waren: 'Spreek HERE, want uw knecht hoort.'

Indruk maakte het antwoord dat prof. Den Hertog gaf op de beide toespraken. Hij vertelde over de weg die de Here met hem was gegaan, en de rol die mensen daarin speelden. De Here werkt door de geslachten heen! Als kleine jongen hoorde hij Psalm 119 vers 83. Dat psalmvers is altijd bij hem gebleven. Ook vertelde hij over de eerste bijbeltekst die hij als kind uit zijn hoofd kende: 'Ik heb geen meerdere blijdschap, dan hierin, dat ik hoor dat mijn kinderen in de waarheid wandelen' (3Joh.4). Uit wat prof. Den Hertog naar voren bracht, sprak diepe dankbaarheid jegens de Here. 

Benoemingen

Aan het begin van de avond benoemde de synode dr. A. Huijgen (Kampen) tot hoogleraar systematische theologie, en dr. M.J. Kater (Kampen) tot hoogleraar praktische theologie. De afgelopen jaren hebben zij beiden hard gewerkt aan de Theologische Universiteit. Het bleek meer dan voldoende dat zij de gaven hebben ontvangen om te dienen in het ambt van hoogleraar. Een blijde dag voor de kerken, en een reden tot dankbaarheid: het werk aan de Theologische Universiteit kan doorgaan. De bevestiging van de nieuwe hoogleraren zal plaatsvinden op deo volente 13 december in de Dorpskerk te Nunspeet.

Maar er was meer. De synode gaf bovendien goedkeuring aan de benoeming van drs. H. de Waard (Dordrecht) als universitair docent Hebreeuws / Aramees. Hij neemt daarmee de plaats in van mevrouw dr. Adrie Drint, die op 20 juni van dit jaar overleed, in de leeftijd van 56 jaar. Tweeëntwintig jaar doceerde zij bijbels Hebreeuws en Aramees aan de universiteit. De universiteitsgemeenschap herdenkt haar met dankbaarheid.

De synode gaf eveneens goedkeuring aan de benoeming van dr. M.C. Mulder (Ermelo) als universitair hoofddocent Nieuwe Testament. Dr. Mulder was al werkzaam aan de universiteit, maar zijn takenpakket is hiermee uitgebreid. Verder gaf de vergadering goedkeuring aan de benoeming van ondergetekende tot universitair docent ethiek, voor bijna een halve weektaak.

Jaarboek

Veel gebruikers van het jaarboek van onze kerken zal het zijn opgevallen: in de indeling is het een en ander veranderd. De vindplaats van gemeenten bijvoorbeeld. Deze zijn nu op alfabetische volgorde gerangschikt, terwijl dat voorheen per classis gebeurde. Helaas moest de synode opmerken dat de verkoop van de jaarboekjes wat terugloopt. Daar moet wat aan gedaan worden! De redactie kreeg de opdracht om daarmee bezig te gaan.

Eenheid

Bij de besprekingen over kerkelijke eenheid komt elke synode de verscheidenheid van het kerkelijk leven naar voren. Gelukkig kon daar tijdens deze derde zitting op een broederlijke wijze over worden gesproken.

Overigens kwamen op deze dag slechts enkele punten ten aanzien van de eenheid naar voren. Maar het eerste punt was meteen van groot gewicht, namelijk dat de synode wil blijven zoeken naar wegen die kunnen leiden tot de eenheid van de kerken van gereformeerd belijden in Nederland. Deze roeping geldt zowel de gezamenlijke kerken alsook de plaatselijke gemeenten. De synode wil dat doen, en weet zich daartoe geroepen door God zelf, ook al beseft zij dat een landelijke fusie van kerkverbanden op dit moment niet reëel is.

Er is zelfs sprake van een impasse. Maar die impasse mag ons er niet van weerhouden te werken aan wat God zelf van ons vraagt.

Verder sprak de synode over een zogenaamd conventmodel. De bedoeling is dan dat gereformeerde belijders die deel uitmaken van verscheidene kerkverbanden elkaar op classisniveau zullen ontmoeten. Het is van belang dat er wordt gesproken tussen ambtsdragers van verschillende kerken die op hetzelfde fundament willen staan. Misschien kan het conventmodel een instrument zijn tot bevordering van de eenheid onder gereformeerde belijders. Dit model zal de komende tijd concreter worden uitgewerkt. In elke particuliere synode zal een classis moeten zijn die dat model zou willen uittesten.

D. J. Steensma, Feanwâlden 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...