Met diverse buitenlandse kerken onderhouden onze kerken contacten. De synode besloot nu ook een band aan te gaan met de Iglesias Reformadas de España, een kleine kerk op het Iberische schiereiland. Tijdens de vierde zitting van de synode werden er verscheidene toespraken gehouden door vertegenwoordigers van buitenlandse kerken. Al deze kerken hechten grote waarde aan wat ze in de reformatie hebben ontvangen, én aan de band met onze kerken.

 

Met de Free Reformed Churches of North America bestaat een band vanaf het moment van hun ontstaan. Ze zijn gevormd door landgenoten die in de eerste helft van de twintigste eeuw vanuit onze en andere kerken naar Canada en Noord-Amerika zijn geëmigreerd. Onlangs is ds. W.E. Klaver bevestigd tot predikant in Hamilton (Canada). Af en toe maakt een van onze predikanten de oversteek om een of meer preekbeurten te verzorgen in deze vrije gereformeerde kerken.

Velen onder de vijfduizend leden van dit kerkverband met zijn eenentwintig gemeenten, beheersen de Nederlandse taal, ook ds. R. Kranendonk die de synode toesprak. In sommige gemeenten hebben bijna alle leden een Nederlandse achternaam. Hoewel klein in aantal wordt er toch zendingswerk gedaan, bijvoorbeeld in Guatemala, waar ook ds. E. Everts diende. Verder zijn er contacten met de Mukhanyo theologische school, die ontstaan is door het zendingswerk van onze kerken in KwaNdebele.

Ook ds. Bart Elshout van de Heritage Reformed Churches, een klein kerkverband in Amerika, sprak de synode in de Nederlandse taal toe.

 

Uitdaging

Vanuit de evangelicale presbyteriaanse kerk van Ierland was ds. Andrew Lucas naar de synode afgereisd. Deze kerk telt slechts tien gemeenten, met in totaal minder dan zeshonderd leden. Sommige gemeenten hebben moeite het hoofd boven water te houden. Toch zijn er ook gemeenten die tekenen van groei tonen.

Over de voortgezette vrije kerk van Schotland vertelde ds. John MacLeod, dat zij ongeveer veertig gemeenten telt. Ook daar zijn de gemeenten doorgaans erg klein. Het is niet ongebruikelijk dat er in een kerkdienst niet meer dan twintig mensen aanwezig zijn. Maar er leeft onder de leden een sterk besef dat het evangelie uitgedragen moet worden.

De gereformeerde presbyteriaanse kerk van Ierland, die negenendertig gemeenten telt, lijdt onder de druk van materialisme en secularisatie. De Ierse republiek is van oudsher gestempeld door het rooms-katholicisme, maar dit verandert snel, ook door de schandalen waarin geestelijke betrokken waren. Volgens ds. David McKay ligt er een grote uitdaging voor zijn kerk op het terrein van de seksuele ethiek: homoseksualiteit en transgender-lifestyle. Het was voor deze kerk bemoedigend dat 'ons' document over homoseksualiteit en homoseksuele relaties beschikbaar kwam. Daarin vinden we, zo zei de predikant, een heldere en betrouwbare uiteenzetting van de bijbelse uitgangspunten, toegepast met liefde en pastoraal invoelingsvermogen. 'We danken de Here voor deze hulp bij moeilijke vragen en wij danken u voor uw werk.'

Ook werd de synode toegesproken vanuit de evangelicale presbyteriaanse kerk in England en Wales, waarmee sinds 2013 officiële contacten bestaan. Dr. Peter Naylor vertelde dat zijn kerkverband bestaat uit achttien plaatselijke kerken en kerkplantingen. Men telt in totaal ongeveer zevenhonderd belijdende leden.

 

Zusterrelatie

De protestants evangelische kerken van Frankrijk werden vertegenwoordigd door ds. Jean-Raymond Stauffacher, die vertelde dat de Franse kerken blij zijn dat onze kerken zich in hun zendingsactiviteiten meer op Europa willen richten. Hij sprak over de tragische gebeurtenissen en terroristische aanslagen die de afgelopen maanden in Frankrijk zorgden voor een gespannen atmosfeer. De Fransen verwachten van de kerken een woord van hoop. Dankbaarheid is er voor de bekeringen die er plaatsvinden.

De onafhankelijke gereformeerde kerk in Korea was vertegenwoordigd door ds. Heon Soo Kim. In 2007 zijn onze kerken een 'zusterrelatie' aangegaan met dit kleine kerkverband. Over en weer mogen predikanten op elkaars kansels staan. Zo heeft ds. Kim onlangs een dienst geleid in Kampen. Ook ten aanzien van het theologisch onderwijs zijn er banden.

Er is aan de theologische academie van deze kerken een Koreaans-Chinese student afgestudeerd die in 2014 is begonnen met een gereformeerde kerk in Yanji: een eerste vrucht van ongeveer twintig jaar zendingswerk in China. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor het rapport over homoseksualiteit dat onze kerken in 2013 hebben aanvaard. Dit rapport wordt momenteel in het Koreaans vertaald.

Vanuit de Orthodox Presbyterian Church in Amerika sprak ds. Mark T. Bube de synode toe. Dit kerkverband telt ongeveer eenendertigduizend leden, verdeeld over driehonderd gemeenten in de Verenigde Staten, Puerto Rico en het zuiden van Ontario (Canada). Er zijn 535 predikanten. Ds. Bube sprak zijn dankbaarheid uit voor het rapport van onze kerken over homoseksualiteit en homoseksuele relaties. Op zendingsgebied is deze kerk heel actief: in China, Ethiopië, Haïti, Quebec, Zwitserland, Oostenrijk, Oeganda, Oekraïne en Uruguay. In China zijn er nu huisgemeenten die het spoor van de reformatie willen volgen, en hun kerkelijk leven daarnaar willen inrichten. Er is al één inlandse classis ontstaan.

 

Tijdens deze vierde zitting werden onze kerken bemoedigd door de vertegenwoordigers van buitenlandse kerken. Zo konden we iets ervaren van de belijdenis van het katholiek-zijn van de kerk: verspreid over de gehele wereld. In Nunspeet klonken op deze dag psalmen in een Engelse berijming.

 

 

D. J. Steensma, Feanwâlden 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...