Advent

Tot de kerst plaatsen we wekelijks een levensbeschrijving van een van de vrouwen die genoemd worden in het geslachtsregister van Jezus. Deze levensbeschrijvingen zijn met toestemming overgenomen uit de Vrouwenbijbel, © 2016 Royal Jongbloed, Heerenveen.  De serie loopt parallel aan de kindernevendienstmethode ‘Vertel Het Maar’.

Rachab

 

Wat is het spannend voor Rachab en haar familie! Nu al een week zitten ze in haar huis in de muur van Jericho terwijl het Israëlitische leger onder leiding van Jozua elke dag in stilte rondom de stad marcheert. Intimiderend. En hoewel Rachab volgens afspraak haar rode koord uit het raam heeft gehangen, is er misschien ook wel iemand die twijfelt of zij en haar familie echt gespaard zullen worden als Jozua de stad inneemt.

Rachab heeft een herberg waar gasten verblijven. Naast de primaire behoeften van onderdak, eten en drinken, vervult zij ook op seksueel vlak de behoeften van haar gasten. Hoewel hoererij in de Bijbel vaak veroordeeld wordt, is dit in het verhaal van Rachab niet het belangrijkste onderwerp. Het wordt bijna achteloos genoemd, als een beroep dat zij uitoefent. Nee, Rachab wordt gered en geprezen om iets anders, namelijk haar geloof in de God van Israël en de moedige daden die zij voor het volk heeft gedaan (Hebr. 11:31; Jak. 2:25).

Jozua had spionnen uitgezonden voordat hij Jericho in wilde nemen. Rachab verstopte de spionnen voor de soldaten en hielp hen te ontsnappen. In ruil daarvoor moesten ze haar beloven dat zij en haar familie zouden worden gespaard bij de overmeestering van de stad. De beide spionnen beloofden dit – en zo zal het ook gebeuren. Rachab spreekt tot de verbeelding. Een vrouw van lichte zeden, geen vrome ziel, maar wel in staat tot snel denkwerk en handelen. Uiteindelijk trouwt zij met Salmon en wordt zo opgenomen in het volk van God. Hun zoon Boaz zal later met Ruth trouwen. Rachab komt voor in het rijtje vreemde, niet-Joodse vrouwen in het geslachtregister van de Heere Jezus. Niet vanwege haar beroep of levensstijl, maar vanwege haar geloof en de moed waarmee ze dit geloof in daden omzette.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...