In de serie ‘Geloven op goede gronden’ is een vierde deel verschenen. Nu over het bidden. Twaalf auteurs uit het brede confessionele midden van de PKN maken vragen die leven rond bidden bespreekbaar. Terecht constateren de schrijvers dat bidden een hartzaak is in het christelijk geloof. Dit boek wil houvast geven in verschillende situaties ‘opdat we met meer vrijmoedigheid leren bidden’. Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: bidden in de Bijbel, het Onze Vader, ik durf niet te bidden, helpt bidden?, bidden in de kerkdienst, bidden met andersgelovigen, en: hoe heeft Jezus gebeden? In korte hoofdstukjes wordt daarbij geput uit de Schrift en de geloofstraditie. Met name het hoofdstuk over bidden met kinderen vond ik erg waardevol: het doen en het voordoen. Kinderen leren bidden begint met het bidden voor je kind. Vanaf het moment dat je weet van de komst van een kind en na het moment van de geboorte van je kind, begint het gebed voor onze kinderen. Want kleine kinderen kunnen nog niet zelf bidden, dat moeten wij voor hen doen. Bidden met kinderen is in eerste instantie zelf bidden voor hen en met hen. Bidden of zingen boven de wieg of het ledikantje, dat kan vanaf het eerste moment.

En dit raakt meteen de kern van leren bidden. Je leert iets door het te doen en voor te doen. Gewoon door zelf te bidden voor je kind en je kind te laten zien en horen dat jij bidt. En door hen voor te gaan in gebed. Hier leer je de vrijmoedigheid voor later, als je gevraagd wordt in een bepaalde kring om voor te gaan in gebed. Dan zie je er misschien wel tegenop, maar als het een bidden vanuit je hart is, valt alle verlegenheid weg. Dan hoef je in de consistorie niet meer te vragen om een minuut stilte (met ‘amen’ aan het eind) voor aanvang van de kerkdienst (blijkbaar komt dat soms voor binnen de PKN), maar heb je vrijmoedigheid geleerd door van jongs af aan die vertrouwelijke omgang met de Here te hebben.

Aan elk hoofdstukje zijn twee gespreksvragen toegevoegd die kunnen dienen als een opstap naar een gesprek in de kerkenraad of een kring over hoe te bidden in uiteenlopende omstandigheden in kerk en leven.   

 

Pieter Sijtsma, Dokkum

 

 

Herbert Wevers (eindredactie), 12 artikelen over bidden , Boekencentrum: Zoetermeer 2016, 72 p., paperback, € 8,90, ISBN 978 90 239 70552. Als ebook: € 5,99, ISBN 978 90 239 79425   


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...