Op woensdag 15 maart kwam de classis Zwolle in voortgezette vergadering bijeen op Urk. De classis was nl. eerder dit jaar al bijeen geweest voor het afnemen van een tweetal examens. Meestal wordt voor de vergaderingen gebruik gemaakt van het kerkgebouw van Urk (Ichthus), maar dat was deze woensdag in gebruik als stemlocatie voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom was de classis uitgeweken naar het kerkgebouw van Urk (Eben-Haëzer). Zou dit nu ook betekenen dat aan de afgevaardigden stenen (“eben”) voor vis (“ichthus”) zou worden gegeven?

 

In zijn gebed bij de opening memoreerde de preses, ds. Uitslag, o.a. een aantal ambtsjubilea (ds. Van Heteren 40 jaar, ds. Van der Veer 50 jaar, ds. Brons 60 jaar), en het overlijden van ds. Starreveld en van een ouderling uit Urk (Maranatha), die nog maar 48 jaar oud was.

Net als Nederland was ook de classis in verkiezingssfeer: er moesten afgevaardigden gekozen worden naar de Particuliere Synode van het Noorden in april. Als primus-afgevaardigden werden de predikanten Middelkoop, Polinder en Vennik benoemd, de ouderlingen Datema uit Zwolle, Hijmissen uit Lelystad en Smaling uit Hattem en diaken Pikkert uit Kampen.

 

Voor twee Zwolse predikanten was een agendapunt ingeruimd. Ds. Plantinga, sinds vorig jaar werkzaam binnen de classis, was voor het eerst aanwezig en betuigde zijn instemming met Schrift, belijdenis en kerkorde door het plaatsen van zijn handtekening onder het ondertekeningsformulier. En voor ds. Van der Veer vroeg de Zwolse kerkenraad emeritaat aan. Hij is al bijna 45 jaar werkzaam binnen de classis, binnen ons kerkverband zelfs meer dan 50 jaar. Sinds 1995 is hij als predikant naar art. 6 van de kerkorde werkzaam als omroep-pastor. De classis kon, gezien de leeftijd van ds. Van der Veer, en daartoe geadviseerd door deputaten art. 49 van de PS, vrijmoedig aan het verzoek van Zwolle voldoen. Ds. Van der Veer kon helaas zelf niet op de vergadering aanwezig zijn vanwege een medische ingreep die hij had ondergaan. Hij had de classis wel gemeld dat hij zijn werk bij de omroep zal voortzetten zolang de Here hem daartoe de gezondheid geeft. De classis sprak haar erkentelijkheid uit voor het vele goede werk van ds. Van der Veer en wenste hem Gods zegen toe.

 

Uit de berichtgeving vanuit de gemeenten bleken enerzijds zorgen over geestelijke lauwheid, verminderend bezoek van kerkdiensten en stijgende moeite om met name ouderlingen te kunnen benoemen, anderzijds dankbaarheid voor gemeentegroei en verlangen naar geloofsverdieping. De drie Urker gemeentes meldden dat de volgende GS een revisieverzoek tegemoet kan zien op het besluit geen verandering aan te brengen in de manier waarop de minimumbijdrage per gemeentelid wordt berekend. De beide classicale commissies kondigden een bijeenkomst aan: de toerustingscommissie over de tweede kerkdienst en de diaconale commissie over het omgaan met geld. Beide een schot in de roos gezien hetgeen er tijdens de vergadering besproken is!

De roepende kerk voor de volgende classisvergadering is Urk (Eben-Haëzer). Zij bepaalt ook waar we samengeroepen worden. Dat zou zonder meer de vertrouwde locatie van Urk (Ichthus) kunnen zijn. Maar we hebben ervaren dat de reden niet hoeft te liggen in de zorgkwaliteit door het facilitaire team van Urk (Eben-Haëzer); die was, om zo te zeggen, ‘steengoed.’!

 

 

A. Hakvoort, Kampen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...