De rijdende rechter is een programma dat we allemaal wel kennen. Twee partijen hebben een meningsverschil, meestal over erfafscheidingen en dat soort zaken, waar ze niet uitkomen en meestal ontaardt dit in een ordinaire ruzie. Geen van beide wil toegeven en de irritaties worden steeds groter. Tenslotte moet mr. Visser er aan te pas komen om met zijn uitspraak ‘dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’ te trachten de rust weer te brengen.

 

Een paar weken geleden was het weer zo ver: buren hebben ruzie over een weggetje dat eigendom is van de gemeente, maar waar ze beide gebruik van menen te mogen maken. De een scheldt de ander uit voor rotte vis, er worden zelfs allerlei bedreigingen geuit. Het bijzondere van deze casus is niet zozeer de ruzie, maar dat beide ruziemakers lid zijn van dezelfde kerkelijke gemeente. Het zijn dus broeders, maar ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Dat is erg, maar in het televisieprogramma kwam dit feit heel duidelijk naar voren. Jetske van de Elsen, de presentatrice, vroeg heel nadrukkelijk: maar u gaat toch naar dezelfde kerk?

 

In het gebed dat Jezus leerde aan zijn discipelen staat de bede: Uw naam worde geheiligd. Uitleg in de catechismus: Geef dat uw naam <<cursief>>om ons<<einde cursief>> niet gelasterd, maar geëerd en geprezen wordt. Zouden de beide kemphanen zich wel gerealiseerd hebben dat voor het oog van heel Nederland de naam van God door deze uitzending niet echt geëerd wordt?

 

Veel mensen hebben geen idee wie God is. Ze kunnen Hem zien in de schepping, maar verder zien ze alleen ons, Zijn volgelingen. Johannes schrijft in zijn eerste brief: Niemand heeft ooit God gezien, maar als wij elkaar liefhebben blijft God in ons en is Zijn liefde in ons ten volle werkelijkheid geworden. Dus in onze liefde voor elkaar kunnen mensen die God niet kennen toch zien hoe Hij is.

 

Dat geeft ons een grote verantwoordelijkheid in ons leven als christen. Als wij roddelen, onvriendelijk of oneerlijk zijn, wordt al gauw gezegd: ‘En dat gaat iedere zondag naar de kerk’. Laten we bidden om wijsheid, zodat we door ons gedrag Gods Naam heiligen.

 

Janneke van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...