(Naar Efeze 1)

Ben jij al geadopteerd? Je denkt nu misschien: “Huh, maar ik heb toch lieve ouders? Dat hoeft toch helemaal niet?” Dan heb je volkomen gelijk. Maar ik had het dan ook niet over aardse ouders, maar over de Hemelse Vader.

Bijeenbrengen

 

In Efeze 1: 4-5 lezen we dat God mensen heeft uitgekozen en voorbestemd “om als Zijn kinderen aangenomen te worden”. Als je een kind aanneemt, dan neem je dit als het goed is op in je huis. Het mag helemaal bij jou en je gezin horen. Nou, dat is bij de hemelse Vader ook het geval. In Efeze 1: 10 lezen we dat het zijn bedoeling is “om in de bedeling van de volheid van de tijden alles weer in Christus bijeen te brengen, zowel wat in de hemel als wat op de aarde is.”

Orde op zaken

Even een klein uitstapje. Direct na de schepping keek de Schepper naar zijn werk. Zijn conclusie luidde: “[H]et was zeer goed” (Gen. 1: 31). Alles was perfect en in harmonie met elkaar. Alles functioneerde zoals Hij het wilde en bedoeld had. Je hoeft maar om je heen te kijken in de wereld om te zien dat dit nu niet meer het geval is. Maar, gelukkig blijft dit niet zo. Gods’ schepping is door de zonde van de mens een uitgewoond huis geworden. Gelukkig gaat Hij alles herscheppen. Alles wordt weer perfect, zoals Hij het bedoeld heeft. Maar hoe?

In de grondtekst wordt voor ons woord “bedeling” een woord gebruikt dat duidt op het regeren en beheren van een huishouden. Welnu, dat is precies wat er nu gebeurt: God gaat orde op zaken stellen in zijn huis. De bezem gaat erdoor. Allereerst moeten de zonde en de gevolgen daarvan eruit. Daarvoor stierf de Heere Jezus aan het kruis, waardoor onze zonden vergeven konden worden (Ef. 1: 7). Hierdoor kon de deur naar het Vaderhuis weer opengezet worden. Misschien herken je dat wel uit je eigen leven: als je na een conflict iemands fouten kunt vergeven, dan ontstaat er ruimte voor het herstel van de onderlinge relatie. Zo is het ook in de relatie tussen God en mens.

Een open deur

Die ruimte voor verzoening laat God niet onbenut. Integendeel: Hij zorgt er voor dat het gaat gebeuren. We lezen immers dat Hij alles weer in Christus bijeen brengt. Het huis is schoongemaakt, alles wordt weer op de juiste plaats gezet. En het moet natuurlijk ook vol worden, vol met mensen! Daar is de Heere nu al druk mee doende. Hij begon met zijn eigen Zoon. Hij wekte Jezus Christus op uit de doden en zette Hem aan zijn rechterhand (Ef. 1: 20). Dat is zonder twijfel de grootste omkering geweest in de wereldgeschiedenis. Sinds de zondeval is de dood in principe het eindstation voor alle mensen. Maar, nu is er een Mens voor Wie de dood niet het laatste woord had! God heeft Hem immers opgewekt uit de doden.

Nu de Zoon (weer) thuis is, is er ook ruimte voor ons. Nu kunnen ook wij weer bij de Vader komen. Want de weg die Jezus ging, kunnen wij ook gaan. Om dat te begrijpen, moet je Efeze 1 en Efeze 2 naast elkaar leggen. Let maar eens op wat Efeze 1 zegt: Christus is gestorven, maar ook weer opgewekt uit de doden (vs. 20). Wij zijn dood door de zonde, maar God maakt ons met Christus levend en wekt ons met Hem op (Ef. 2: 5-6). De Vader heeft de Zoon aan zijn rechterhand gezet “in de hemelse gewesten” (Ef. 1: 20) en Hij zet ons in Jezus ook in diezelfde hemelse gewesten (Ef. 2: 6). Jij kunt dus dezelfde weg gaan die de Heere Jezus is gegaan. Is dat niet prachtig? Jij kunt mede-erfgenaam zijn van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde!

Onderpand

Maar hoe weet je nu of jij dat bent? Gelukkig laat onze God ons hierover niet in onzekerheid. Hij belooft je niet alleen toegang, maar Hij geeft je ook een ‘toegangsbewijs’: wie tot geloof komt, wordt “verzegeld met de Heilige Geest van de belofte, Die het onderpand is van onze erfenis, tot de verlossing die ons ten deel viel” (Ef. 1: 13-14). Als je merkt dat de Heilige Geest in je werkt en dingen verandert, dingen vernieuwt, dan mag je je verheugen. Dan heb je een stukje bewijs dat God jou levend maakt en dat er  in het Vaderhuis met de vele woningen ook een plekje voor jou mag zijn. Dan heb je een rijke erfenis, ook al zijn je ouders misschien maar arm.

Is dat niet een prachtig vooruitzicht? Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar alle gebreken van nu niet meer bestaan. Daar kun jij ook zijn, dichtbij Koning Jezus, als lid van het huisgezin van God en als burger in zijn Koninkrijk. Dat uitzicht hebben is een fundamenteel onderdeel van het geloof. Ken jij daar al iets van?

 

Alexander Weggemans

 


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....