Op het concilie van Nicea werd besloten dat christenen zieken dienden te verzorgen als teken van naastenliefde. Daarom hadden kloosters een kruidentuin met vooral geneeskrachtige, heilzame kruiden. Later werden aparte kruidentuinen aangelegd bij universiteiten, waar apothekers opgeleid werden in de kruidengeneeskunde.

Tegenwoordig staan kruiden opnieuw in de belangstelling, niet alleen om hun geneeskrachtige werking, maar ook en vooral als smaakmaker in de keuken.

Bij uitgeverij Kok verscheen een boek over kloostertuinen en -kruiden, geschreven door Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Tini Brugge is bioloog. Ze heeft boeken en artikelen geschreven over liturgisch bloemschikken, over kerktuinen en dus ook over kloostertuinen. Vanessa van Koppen is eigenaresse van ‘Sacre Cuisine’, een website die eten en religie verbindt.

In dit prachtig uitgevoerde boek wordt een aantal kruiden besproken. Ze worden ingedeeld volgens de seizoenen.  Bij ieder kruid staat een gedichtje, een foto, de herkomst, het gebruik en, niet onbelangrijk, een recept. Deze recepten zijn niet erg ingewikkeld, de ingrediënten heb je meestal wel in huis.

Achter in het boek is een overzicht opgenomen van kruidentuinen in Nederland en Vlaanderen, van kruiden op alfabetische volgorde en een literatuuropgave.

Hou je van koken met kruiden, dan heb je met dit boek iets moois in handen!

Janneke van der Molen, Bierum

Tini Brugge en Vanessa van Koppen, De rijke wereld van kloosterkruiden,

Uitgeverij Kok: Kampen 2016, 152 p.,

€ 24,99, ISBN 978 90 435 2555 8


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...