Zoals elk jaar was ik een week of zes geleden weer eens aan het zoeken naar een goede invulling voor de catechisaties. Vooral voor de oudste groep is het vaak moeilijk om een goede methode te vinden. Ze hebben al van alles gehad en willen vooral graag in gesprek gaan. Maar om avond na avond over mijn stokpaardjes of die van hun te praten, dat is niet zo productief. Een paar avonden gaat dat goed, maar daarna wordt het meer van hetzelfde. En dat wilde ik graag voorkomen.

Ik begon met wat uitspraken van meer of minder bekende theologen, zocht er een Bijbeltekst bij en zo kwamen we de eerste avonden goed door. Er waren mooie gesprekken en prikkelende vragen. Maar na een week of drie had ik iets anders nodig. Iets stevigers, want opnieuw leken de stellingen wel zo’n beetje ingenomen. En dan wordt het steeds moeilijker om nog echt met elkaar in gesprek te gaan.

Opnieuw op zoek dus, tot ik in het Nederlands Dagblad van vrijdag 30 september een essay las van ds. van Herwijnen, emerituspredikant van de PKN. Hij stelde dat de Catechismus voor de catechisaties genoeg was en had de Catechismus voor dat doel hertaald. Bij het essay stond zijn hertaling van zondag 1 en ik besloot daar de volgende catechisatie mee te vullen.

Ik schreef de vraag op het whiteboard: Wat is je enige houvast, nu en als alles om je heen wegvalt? En de vraag kwam over! Er volgde een schitterend gesprek over houvast, over twijfel, over de gebrokenheid van deze wereld en hoe ook jongeren daaraan lijden. Na dat gesprek deelde ik blaadjes uit met het antwoord op de vraag. Ook daarover konden we mooi met elkaar spreken. Het sloot aan op hun vragen en moeiten. Ze werden erdoor aan het denken gezet en zo hadden we een zeer vruchtbare avond met elkaar.

Voor mij betekent het dat mijn zoektocht voorbij is. Ik ga verder met de behandeling van de catechismus. Want waarom zou je op zoek gaan naar iets nieuws, als er iets klaarligt wat zich door de eeuwen heen steeds weer heeft bewezen en waar ook jongeren zich nog steeds in herkennen?

Dedemsvaart, Wouter Moolhuizen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...