In zowel de Ichtuskerk als de Centrumkerk te Hoogeveen hangt een kunstwerk dat ontworpen is door Wilma Strijker te Hoogeveen. Verschillende gemeenteleden hebben vervolgens dit ontwerp uitgevoerd. Ook de GKV te Gees heeft, met toestemming van de CGK-kerkenraad, een zelfde kunstwerk in de kerk hangen.

Elke keer als er een kind wordt gedoopt, krijgt het op symbolische wijze een plek op het kunstwerk. Namelijk middels een op te hangen houten schaapje waarop de naam en de geboortedatum van het kind staan.

Het kunstwerk is ontworpen in verband met wat we in Hoogeveen ‘de scharnierenmissie’ zijn gaan noemen. Per ‘jaarlaag’ (0-4, 4-8, 8-12 en 12-18 jaar) worden de schaapjes gerangschikt, en na vier jaar schuiven ze een laag of ring op. Ouders en kinderen worden voortdurend betrokken bij elke fase. Voor ouders worden avonden georganiseerd die zijn afgestemd op de verschillende fasen waarin hun kind zich bevindt.

Na de doop van een kind uit de gemeente gaan de predikant en de doopouders met hun kind naar het kunstwerk en geven het schaapje, met daarop de naam en geboortedatum van hun kind, een plaatsje in de onderste ring (nul tot vier jaar) de eerste fase. Of, als het kind al wat ouder is, in een andere ring.

Symboliek: De gemeente wordt vergeleken met een ‘schaapskooi’ die gefundeerd is in Jezus Christus. De gemeente is de buitenste ring, mannen en vrouwen, hand in hand. Samen met de ouders vormen ze een beschermende kring rondom de kinderen. De kinderen in de gemeente zijn dus de schaapjes, voorzien van naam en geboortedatum.

Er valt nog meer te zien. De geloofsontwikkeling is een groeiproces. Dit groeiproces wordt weergegeven in de tinten groen van de jaarlagen. De buitenste kring is donkergroen, de binnenste lichtgroen.

Vanaf 18 ben je volwassen en ga je ‘de wereld in’. De wereld wordt verbeeld door de wereldbol. Bovenin zie je de regenboog, als teken van het verbond tussen God en alle levende wezens op aarde De dragende handen betekenen dat God de hele wereld bewaart. Vanaf 18 jaar krijgt de betreffende persoon het schaapje overhandigd.

 

 

Is er in uw gemeente ook een speciaal voorwerp of iets moois te zien, stuur hiervan dan een duidelijke foto met daarbij een kort stukje begeleidende tekst aan: klazien.brouwer [@] home.nl 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...