Tot de kerst plaatsen we wekelijks een levensbeschrijving van een van de vrouwen die genoemd worden in het geslachtsregister van Jezus. Deze levensbeschrijvingen zijn met toestemming overgenomen uit de Vrouwenbijbel, © 2016 Royal Jongbloed, Heerenveen. De serie loopt parallel aan de kindernevendienstmethode ‘Vertel Het Maar’.

Tamar

Het verhaal van Tamar is een verhaal van hardnekkig je recht blijven zoeken. In Tamars leven is dat recht het zwagerhuwelijk (Deut. 25:5-10).

Na de dood van haar man Er is Tamar een kinderloze weduwe. Door het zwagerhuwelijk zou zij alsnog kinderen kunnen krijgen. Die golden dan als nakomelingen en erfgenamen van Er. Hoewel Ers broer Onan met haar trouwt, wil hij geen kinderen bij Tamar verwekken. Want met hen zou hij de erfenis moeten delen. Onan ejaculeert daarom niet in Tamar. Voor de buitenwereld lijkt alles oké, maar Tamar lijdt onder de schijn. Dan sterft ook Onan. Juda, de schoonvader van Tamar, stuurt haar naar het huis van haar vader om daar als weduwe te wonen. Tamar moet daar wachten totdat Sela, de derde en laatste zoon van Juda, oud genoeg is om met haar te trouwen. Maar ze wacht tevergeefs. Als ze dat beseft, zoekt ze haar recht via een list. Ze heeft gehoord dat Juda weduwnaar is geworden en dat hij naar een schaapscheerdersfeest in Timna zal gaan. Gesluierd gaat ze langs de openbare weg zitten – iets wat maagden en gehuwde vrouwen niet hoorden te doen. Juda, die door de alcohol en het verdriet om zijn overleden vrouw naar de troost van een vrouwenlichaam verlangt,

 

vraagt haar om betaalde seks. De gesluierde onbekende stemt daarin toe, maar vraagt zijn zegelring, zijn snoer en zijn staf als onderpand voor de betaling die Juda later wil sturen. Als Juda drie maanden later hoort dat Tamar zwanger is en haar wil laten doden, stuurt Tamar hem de voorwerpen die Juda aanwijzen als de man die haar zwanger gemaakt heeft. Juda erkent dat Tamar in haar recht staat. Zo leven niet alleen de namen van Juda en Er voort, maar ook die van Tamar (Ruth 4:12; Matt. 1:3).

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...