Voor leidinggevenden van jeugdverenigingen of catecheten kan het een lastige vraag zijn: Waar haal ik goed materiaal vandaan? Liefst natuurlijk materiaal met Bijbelse diepgang én dat tegelijk praktisch en toegankelijk is. Het LCJ (Landelijk Contact Jeugdwerk), een jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, geeft al jarenlang materiaal uit voor jeugdclubs onder de naam ‘Handreiking’.

Het doel van deze methode is dat jongeren op de jeugdclub of jeugdvereniging met elkaar en met de leiding in gesprek gaan vanuit Gods Woord. De uitgaven bieden een gedegen Bijbelstudie en leggen van daaruit de link naar het leven van jongeren vandaag. Dit gebeurt door middel van allerlei verwerkingen, vragen en opdrachten (volgens het principe van hoofd, hart en handen).

Het materiaal van Handreiking is beschikbaar voor verschillende leeftijdscategorieën: -12, -16 en +16. De uitgaven gaan over Bijbelboeken, Bijbelse kernwoorden, maar ook over actuele maatschappelijke en ethische thema’s, zoals verslaving, gebedsgenezing en seksualiteit.

Recent is er nieuw Handreiking-materiaal verschenen in een nieuw en fris jasje. Zo is er nieuw materiaal voor +16 over het thema ‘De volhouder wint’. Centraal in deze uitgave staan de geloofsgetuigen uit Hebreeën 11 die ons aansporen de wedloop van het geloof volhardend te lopen. Dat kan alleen door het oog gericht te houden op de overste Leidsman van het geloof, de Heere Jezus.

In de nieuwe uitgave van Handreiking -16 staat het thema ‘De doop geeft hoop’ centraal. Veel jongeren en volwassenen weten niet goed wat de doop betekent en welke hoop en troost de kinderdoop kan geven. Om die hoop te ontdekken, wordt er in vier schetsen nagedacht over de betekenis van de doop. Jongeren kunnen zo gaandeweg ontdekken dat de doop daadwerkelijk hoop geeft. Niet vanwege henzelf, maar omdat ze gedoopt zijn in de naam van de Drie-enige God. En wat Hij zegt, doet en belooft, is echt waar!

De nadruk in deze nieuwe Handreikingvariant ligt op grondig en persoonlijk Bijbellezen. Dit gebeurt aan de hand van diverse werkvormen om zo de boodschap dicht bij het hart van jongeren te brengen. De uitgave bestaat uit een leidingdeel, een werkboek en eventueel een PowerPoint-presentatie. Mede door het uitgeven van Handreikingmateriaal hoopt het LCJ de kerken van dienst te zijn en een schakeltje te vormen bij de uitbereiding van Gods koninkrijk onder jongeren. 

Meer lezen over Handreiking of materiaal bestellen? Zie www.lcj.nl/leiding (meer informatie) en www.lcj.nl/webshop (bestellen). Hier is ook materiaal te vinden voor zondagsscholen.

Daarnaast kunnen de websites van ABC van het geloof heel bruikbaar zijn voor jeugdvereniging of catechisatie. Op deze websites worden kernwoorden van het christelijk geloof op heldere en aansprekende wijze uitgewerkt met o.a. video’s, uitlegteksten en Bijbelstudies. Er is een variant voor jongeren (www.abcvanhetgeloof.nl) en voor kinderen (www.abcvoorkinderen.nl).
Ook biedt het LCJ toerusting aan om relationeel jeugdwerk vorm te geven. De Bijbelstudie is belangrijk, de harten kennen van je jongeren eveneens. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Willem Kok, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 


Commentaar

 • Bijbelvertaling 2018-01-19 18:21:32

  Met klem ontraden van een Bijbelvertaling. Onze synode deed het in 2007. Inmiddels moet je je...

 • Geluk 2018-01-12 19:36:07

  Het is de tijd van het ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen. Het gaat me nu niet om de discussie of die...

 • Nimmer in de duisternis 2018-01-05 09:52:09

  Een ster ging de wijzen uit het Oosten voor. Ze waren op weg gegaan, ook al leefden er...

 • Sneeuw 2017-12-21 20:44:42

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf kijk ik vanuit mijn studeerkamer uit op een wit...