Jonathan Sacks is emeritus opperrabbijn van Groot-Brittannië. In 2016 kreeg hij een belangrijke prijs voor zijn levensbeschouwelijke bijdrage aan het maatschappelijk debat en zijn rol in de interreligieuze dialoog.

Dit boek is een hartstochtelijke oproep tot verantwoordelijkheid met het oog op de heling van een verscheurde wereld. God heeft de mens namelijk geschapen om antwoord te geven, aan Hem en aan elkaar; om een verantwoorde bijdrage te leveren aan de hele samenleving. Sacks wijst telkens op het grote belang om concreet bezig te zijn. En daarbij te beseffen dat het vooral gaat om de kleine dingen. Een goed woord op het juiste moment gesproken kan het leven van een ander een nieuwe wending geven. Hij illustreert dat meer dan eens. Hij laat ook zien dat Joden ten tijde van uitbarstend antisemitisme volhouden, omdat zij zich bewust zijn van hun goddelijke opdracht. Bovendien leggen zij zich niet neer bij het kwaad en steunen elkaar in het lijden. Bovenal zijn er de dromen van de nieuwe wereld, gevoed door de profeten en vanuit de traditie.

Dit alles en nog veel meer brengt Sacks op een geniale manier naar voren, in een fantastische schrijfstijl en een aansprekende vormgeving. Vanuit de Schriften, door de eigen ervaring en die van anderen doorlicht hij onze tijd en wijst hij als weg: barmhartigheid en vriendelijkheid. Alsook: het heiligen van de Naam van God. Daarmee bedoelt hij dat wij Gods ambassadeurs zijn. Wij zijn geroepen om onze gebroken wereld heel te maken.

Koop dit boek of leen het. Maar lees het in elk geval, want het is meer dan de moeite waard naar deze Joodse stem te luisteren. Hij inspireert en stimuleert op een manier die, in elk geval mij, bijzonder aanspreekt.

 

D. Visser, Amersfoort, 

 

Naar aanleiding van: Jonathan Sacks, Een gebroken wereld heel maken.  Verantwoordelijk leven in tijden van crisis, vertaald door Hans van der Heiden, ISBN 978 94 92183 34 7, Skandalon  2016, € 29,95.

 

 


Commentaar

 • Bijbelvertaling 2018-01-19 18:21:32

  Met klem ontraden van een Bijbelvertaling. Onze synode deed het in 2007. Inmiddels moet je je...

 • Geluk 2018-01-12 19:36:07

  Het is de tijd van het ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen. Het gaat me nu niet om de discussie of die...

 • Nimmer in de duisternis 2018-01-05 09:52:09

  Een ster ging de wijzen uit het Oosten voor. Ze waren op weg gegaan, ook al leefden er...

 • Sneeuw 2017-12-21 20:44:42

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf kijk ik vanuit mijn studeerkamer uit op een wit...