Trouwe Bijbellezers komen geregeld gedeelten tegen die ergernis of weerzin kunnen oproepen. Of niet, omdat ze die overslaan. Schelling, emerituspredikant en publicist is de uitdaging aangegaan om een twaalftal lastige verhalen te bespreken. Wat staat er? Wat is de bedoeling van de schrijver? Wat hebben ze ons te zeggen?

Ik noem een paar van de behandelde teksten: over de twee berinnen die 42 jongens verscheuren omdat ze de profeet Elisa hebben bespot. Over de twee familiedrama’s in het gezin van Lot. Over Tamar die haar schoonvader Juda verleidt en zodoende stammoeder van Jezus wordt. Aansporing tot lichamelijke straf bij de opvoeding.

In het eerste deel van zijn boek zet Schelling uiteen hoe wij volgens hem de bijbel moeten lezen. Hij legt daaruit alle nadruk op de manier waarop we lezen en geeft daarvoor vijf vuistregels. Belangrijk is het volgens hem te beseffen dat iets waar kan zijn zonder dat het echt gebeurd is. Dat de Bijbel niet met Gods Woord samenvalt. Dit boek is weliswaar mensenwerk, maar God laat zich er in zien.

Veel lezers van dit blad zullen deze regels vreemd en bizar vinden en daardoor geen behoefte hebben dit boek te lezen. Ik heb dat wel gedaan en vond zijn commentaar bij de gekozen passages leerzaam. Ook wanneer ik het helemaal niet met hem eens was. Dat kan dus, dat je principieel een ander standpunt hebt en dat een ander iets hoort in of oproept bij een Bijbelgedeelte waardoor je verder wordt geholpen in het begrijpen van de Bijbel. Vandaar dat ik toch aandacht vraag voor dit boek.

 

D. Visser, Amersfoort

Piet Schelling, Vreemd en bizar, Lastige bijbelverhalen, Boekencentrum Zoetermeer, ISBN 978 90 239 7006 4, prijs € 11.90.

 

 

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...