Sinds 1998 zijn Akke, mijn vrouw, en ik elk half jaar betrokken bij een nieuwe Alpha-cursus. De cursus heeft elke keer dezelfde thema’s, maar wat is het boeiend om steeds weer met nieuwe mensen op weg te gaan.

 

Op de woensdagavonden is het standaard: samen eten, een thema dat wordt ingeleid en doorpraten in groepen. Halverwege de cursus staat een weekend-weg op het programma. Met daarin op de zaterdagavond een bonte avond. Deelnemers studeren liedjes in, zetten de verkleedkist op de kop, doen bizarre quizzen, toneelstukjes en zingen karaoke. Als het enigszins kan doen we zelf mee. Met een theedoek om ons hoofd spelen we Drentse buurvrouwen die in dialect hun reflectie geven op het Alpha-weekend. Het is meestal lachen gieren brullen. Geestig en geestelijk horen bij elkaar.

 

In de eerste gemeente te Jeruzalem had men alles gemeenschappelijk. Betekent dit dat we ons geld en goed moeten inleveren bij de kerkenraad, zodat hij al onze goederen kan herverdelen onder de gemeenteleden? Wat betekent het eigenlijk dat men in de eerste gemeente te Jeruzalem alles gemeenschappelijk had en moeten we alle bezittingen delen?

Wanneer we nagaan wat de Bijbel over eigendom zegt, valt op dat God de volstrekte eigenaar van alles wordt genoemd. God schenkt aan het volk Israël het land Kanaän, maar Hij legt daarbij beperkende bepalingen op inzake de onderlinge verkoop van grond. ‘Verder mag het land niet voor altijd verkocht worden, want het land behoort Mij toe. U bent immers vreemdelingen en bijwoners bij Mij’ (Lev. 25,23, HSV).

Zondag Met Lubach gezien? ‘Wie maakt onze kleren?’ vroeg presentator Arjen Lubach van de satirische nieuwsshow zich af - in een item over kinderarbeid, onveiligheid, lage lonen en andere misstanden in de internationale kledingindustrie. Bij INLIA, in de BBB+ in Groningen, weten we het antwoord: Sa’ir.

 

Dat is te zeggen: Sa’ir maakte onze kleding. Vanaf zijn dertiende. Eerst in Pakistan, daarna in Iran en het laatst – tot een jaar geleden – in Turkije. Je moet wat, als je illegaal bent. Iets verdienen, hoe weinig ook, om te kunnen eten. Uren, uren en uren achtereen werken, in bedompte ruimtes. Daglicht komt er niet vaak aan te pas, evenmin als airco in de hitte of verwarming in de kou.

 

Klassieke boeken

Af en toe besteedt ons kerkblad aandacht aan een boek dat op een of andere manier veel invloed hebben gehad. Eerder is onder andere iets geschreven over de «cursief» Christenreis naar de eeuwigheid «einde cursief», van John Bunyan. Deze week het tweede deel van een serie van drie artikelen over een boek met 'gedachten' ( pensées) van een groot denker.

Hij had ooit een verdediging van het christelijk geloof willen schrijven. Maar daar is Blaise Pascal niet meer aan toegekomen vanwege zijn vroegtijdige dood. Wel heeft hij onder meer een aantal «cursief» pensées «cursief sluiten» (gedachten) nagelaten.

Pascal kwam uit een streng-religieus gezin dat vanaf een bepaald moment de leer van het jansenisme aanhing. Binnen die stroming speelde het thema ‘goddelijke voorbeschikking’ een grote rol. De vrije wil van de mens werd ontkend en er werd soberheid en zelfverloochening vereist. Om via die route almeer zekerheid te verkrijgen over de uitverkiezing.

Niemand wil graag een tijding van een jobsbode horen, zo arm als Job zijn en op de mesthoop zitten met Jobsvrienden om zich heen.
Job klaagt in hoofdstuk 30 dat hij uitgelachen wordt door mensen die uit de samenleving zijn weggejaagd naar de woestijn, waar ze in dalen, holen en rotskloven wonen en zich als zandratten voeden met woestijnmelde. Melde is voedsel voor armen, herders en kudden. Dik word je er niet van, want woestijnmelde bevat maar weinig vetten. Toch is melde zo slecht nog niet met zijn eiwitten, vitamine A, C, D, chroom, water en zijn zoute smaak. Kamelen groeien ervan en hun melkproductie wordt erdoor gestimuleerd. De zoutmelde, of zeemelde, een familielid van de woestijnmelde, wordt dan ook wel de ‘zeespinazie’ genoemd.

Commentaar

 • Plasticsoep 2018-07-13 18:57:30

  Soms kan een krantenartikel je erg verontrusten. Dat deed het artikel van de politicoloog Michiel...

 • Boycot 2018-06-29 18:02:31

  Misschien heeft u het meegekregen: het WK voetbal is in volle gang. Het WK wordt dit jaar...

 • Professionals in de kerk 2018-06-22 19:22:40

  Vorige week ging hij met emeritaat en nam hij afscheid als buitengewoon hoogleraar diaconaat aan...

 • Bekeringsverhalen 2018-06-15 16:32:38

  Een jong gezin uit een centraal Aziatisch land, kreeg deze week na een lange asielprocedure een...