Gaat u als u met vakantie in het buitenland bent, naar een plaatselijke kerk?

In deze vakantieperiode vertelt een aantal mensen die dat doen over hun ervaringen.

Een paar weken terug waren mijn vrouw en ik op vakantie in Noorwegen. Na tien jaar was het tijd om onze Noorse vrienden weer eens te bezoeken. Op zondag gaan we dan naar de plaatselijke kerk. En ja, daar zit je dan in een grote en mooie kerk, maar waar zijn de mensen? Een paar ouderen. Oké, ik overdrijf.

Onze vrienden vertelden, dat deze kerk de lutherse volkskerk is en dat de meeste leden niet vaak naar de kerk gaan. Eigenlijk alleen bij geboorte, trouwen en rouwen. En met Kerst, uiteraard. Voor mijn gevoel speelt de kerk voor hun geloof nauwelijks een rol van betekenis. In elk geval een andere rol.

Gemeente-van-Christus-zijn betekent oog hebben voor elkaar. Dus ook voor de gemeenteleden in hun diversiteit. Wat betekent het om single te zijn in het licht van het christelijk geloof? En wat kan de christelijke gemeente voor hen betekenen?

 

De mens is mannelijk of vrouwelijk door God geschapen. Om dat tot uitdrukking te brengen heeft God twee levensvormen gegeven, die ten opzichte van elkaar niet minderwaardig zijn. Zowel het huwelijk als single-zijn geeft uitdrukking aan onze identiteit als man of vrouw.

 

In het najaar heeft u kunnen lezen over de start van onze zoektocht. Een zoektocht die begonnen is met een onvoldoende gevoel van voldoening, met een bepaald borrelen wat verder uitgezocht moest worden. Wij belandden na een intensief proces op Bijbelschool Cornerstone, waar we nu met onze twee mooie meiden wonen en studeren.

Ondertussen blijven we zoeken naar onze weg, we hopen immers over ruim een jaar deze studie af te ronden. De vraag 'En wat hierna?' is een vraag die ons vaak gesteld wordt. En om eerlijk te zijn, we hebben echt geen idee. Wat we wel weten is dat we aan Gods hand lopen en dat Hij het ons op Zijn tijd zal laten zien.

Heerlijk, vakantie! Wij genieten er altijd enorm van. Even weg uit de dagelijkse werkelijkheid. Tijd voor elkaar, heerlijk ontspannen, nieuwe dingen zien, nieuwe streken ontdekken.  Wij zwerven graag met onze caravan door Europa.

 

Soms gaan we naar het zuiden. Dat doen we vooral in het voorseizoen. Maar meestal kiezen we niet voor een ‘zonbestemming’. Onze voorkeur gaat uit naar Scandinavië, maar vooral naar Engeland.

 

Gaat u, als u met vakantie in het buitenland bent, naar een plaatselijke kerk?

In deze vakantieperiode vertellen een aantal mensen die dat wel doen over hun ervaringen.

 

Het zal al wel dertig jaar zijn geleden dat onze toenmalige predikant kort voor de vakantie preekte over de tekst: 'En op de dag van sabbat gingen wij de stad uit, de rivier langs, waar het gebed gewoonlijk plaats vond; en nadat wij daar waren gaan zitten, spraken wij tot de vrouwen die er samengekomen waren' (Hand.16,13).

 

De dominee riep ons op om op onze vakantieadressen de plaatselijke gemeenten te bezoeken, de broeders en zusters van de gemeenten daar door onze aanwezigheid te bemoedigen en zelf ook versterkt te worden in het geloof. We hebben de wijze les van onze predikant in acht genomen en hebben meerdere gemeenten in het buitenland kunnen bezoeken. In Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland; in Hongarije, Roemenië en Oekraïne; in de USA en in Israël, maar ook in islamitische landen als Marokko en Jemen.

Commentaar

 • Tijdens een samenkomst 2019-08-09 13:36:46

  Bidden om de zegen van God over het huwelijk van gelovigen past in het midden van de gemeente....

 • De kortste preek … 2019-07-26 13:06:25

  Het gebeurt van tijd tot tijd (ik zeg: te weinig) in onze kerkdiensten, dat het avondmaal wordt...

 • Profetisch geïnspireerd 2019-07-12 17:57:06

  ‘Later dit jaar zal zijn autobiografie verschijnen’, lees ik in een interview met dominee C....

 • Levenseinde 2019-07-05 17:42:37

  Een wat deprimerend opschrift boven dit commentaar? Ja inderdaad, we praten liever niet over...