Job 42,6 is belangrijk voor de verklaring van dit Bijbelboek. In veel vertalingen en preken wordt gezegd dat Job uiteindelijk zich tegenover God heel schuldig voelde en daarom diep berouw had. Dat stemt echter niet overeen met Job 42,1-5 en 7-9.

 

Job is uiteindelijk tot het inzicht gekomen dat Gods plan voor geen mens te bevatten is. Daarom legt hij zijn hand op zijn mond (39,27). In 42,1-5 toont Job zich verwonderd en dankbaar, omdat hij God heeft gezien, in zijn grote macht. Als gevolg daarvan zegt hij in 42,6 dat hij verder zwijgt. Hij is getroost over stof en as.

Veelzeggend is het vervolg in 7-9. Daar zegt God tot de vrienden van Job, dat zij niet recht van Hem hebben gesproken zoals Job. Om daarna Job opdracht te geven voor hen te bidden om te voorkomen dat God hen straft. 

Zo verklaart Henk Post terecht 42,6 vanuit de context. Deze uitleg is bepalend voor de verklaring van het hele boek Job. De gelovige, rechtvaardige Job krijgt met onvoorstelbaar lijden te maken. Hij zegt dan niet alleen: de HERE heeft gegeven, de HERE heeft genomen, de Naam van de HERE zij geloofd.

Hij uit vooral een fel protest tegen zijn onverdiende lijden, in de vorm van gebeden. Hij klaagt God aan en daagt Hem uit. Blijkbaar is dat geen probleem voor God.

En Job weerspreekt heftig zijn vrienden die op allerlei manieren de schuld van zijn lijden bij hem zelf neerleggen. Zij gaan namelijk uit van de theorie van de vergelding.

Post probeert ook het lijden van Job te duiden. Volgens hem brengt God veel lijden over diegenen die veel liefde voor Hem hebben. Gelovigen lijden omwille de Naam van God. Hij brengt ook naar voren dat God goede redenen kan hebben om lijden toe te staan. Wij kunnen met ons beperkte verstand daar niet bij. In dat besef zijn Gods macht en rechtvaardigheid een grote troost. Deze verklaring lijkt me beter dan die van Jobs vrienden. Maar ik aarzel toch eveneens bij deze uitleg, ook vanwege de genoemde einduitspraken van Job.

 

Post heeft zich grondig verdiept in het Bijbelboek Job. Hij geeft er een diepgravende verklaring van, op hoofdlijnen. Bovendien verstaat hij de kunst om voor een breed publiek te schrijven. Mooi is, dat hij telkens de lijnen doortrekt naar de rest van de Bijbel en naar ons eigen leven.

Minpunten heeft dit boek ook. Post herhaalt te vaak hetzelfde met andere woorden. Verder geeft hij soms toe aan de verleiding een beschouwing te houden over onderwerpen als lijden en heerlijkheid, en leven. Daarbij maakt hij vaak uitvoerig gebruik van wat anderen daarover schreven. Deze punten vallen in het niet bij de vele pluspunten.  

Het is een prachtige studie. Ze is tevens heel fraai uitgegeven. Lof voor de uitgever. Ik beveel dit boek van harte aan bij dominees en andere christenen. Bestudeer het en lees het vooral meditatief.

 

D. Visser, Amersfoort

 

Dr. Henk Post, Job. Een geloofsheld strijdt om recht. Een meditatieve uitleg, Brevier in Kampen, ISBN 9789492433107, 237 p., prijs € 19,99.


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...