Sinds 18 juli 2017 werkt Janetta Fokkema in Cochabamba in Bolivia. Zij werd uitgezonden door de gemeente van Siegerswoude-de Wilp. Diverse keren schreef zij over haar werk in het kerkblad. Op verzoek van de redactie vertelt zij nu hoe het kerstfeest wordt gevierd in Bolivia.

Hier in Bolivia verschenen de afgelopen weken steeds meer kerstversieringen in de straten en de winkels. Lichtjes rondom bomen, een arrenslee van lichtjes, een grote metalen kerstboom.. Ondanks het warme weer geeft dat wel iets van kerstsfeer. Alleen de muziek ontbreekt. Het gaat bij alle versieringen alleen om het decoratieve ervan en niet om waar het bij Kerst echt om draait: de geboorte van Jezus Christus, in Wiens Naam alleen verlossing te verkrijgen is.

 

Plannen

Tijdens mijn taallessen moest ik oefenen met het verwoorden van plannen, wensen en ideeën in het Spaans. Ik kreeg toen regelmatig de vraag wat ik met Kerst wilde gaan doen, welke plannen ik had. Een onderwerp waar hier genoeg over te zeggen is. Wat vooral belangrijk is, is samen tijd doorbrengen met familie. De familie komt samen op Noche Buena (Goede Nacht), de avond van 24 december. In sommige kerken wordt er een dienst gehouden, maar lang niet in alle kerken. Om middernacht wordt er samen gegeten: «cursief» la picana navideña «einde cursief». Dit is een typisch kerstgerecht met verschillende soorten vlees (rundvlees, kip, varken en schaap). Daarna, of de volgende dag worden er cadeaus gegeven. Op 25 december wordt verdere familie bezocht. Hoewel het samenzijn als familie belangrijk is, is Kerst voor mij toch wel het gedenken en vieren dat Jezus naar deze aarde is gekomen om ons redding en verlossing te brengen. Als ik denk aan Kerst, dan denk ik aan kerstzangavonden, kerkdiensten en kinderkerstfeest.

 

Geen aandacht

Wat mij vorig jaar erg opviel was dat in de kerken er bijna tot geen aandacht aan wordt besteed. In de internationale kerk is een soort kerstzangavond, en in mijn kerk doen de kinderen van de zondagsschool iets speciaals. Verder wordt er bijna geen aandacht aan gegeven. De preken kunnen over van alles gaan, maar niet over Kerst. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de kerken het zien als een katholieke traditie, iets waar ze zich tegen afzetten.

Voor mij was kerstvieren vorig jaar dan ook raar en lichtelijk leeg. In de kerk deden de kinderen van de zondagsschool wel wat en op eerste kerstdag hadden we een barbecue met de zendingsorganisatie. Maar ik merkte wel dat het speciaal toeleven naar Kerst zoals wij in Nederland gewend zijn, hier heel anders is. Via internet kon ik de diensten in Nederland beluisteren, wat geweldig fijn is. Voor mezelf heb ik ook de tweede kerstdag vrijgehouden, terwijl het hier een gewone dag is. Voor dit jaar ben ik dan ook zelf bewuster met Kerst bezig gegaan en met het plannen maken daarvoor: ik volg een speciaal Bijbelleesplan rond Kerst, ik ben van plan om de diensten via internet te beluisteren, ik ben bezig een soort adventskalender te maken met Bijbelteksten die te maken hebben met Jezus Christus en met de zendingsorganisatie hebben we een internationale kerstviering. Misschien dat ik hierdoor wel meer bewust bezig ben met de echte boodschap van Kerst, dan toen ik nog in Nederland woonde, waar alle dingen eromheen zomaar een belangrijke plek in kunnen nemen.

 

Janetta Fokkema, Bolivia


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...