Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Veertigdagentijd een aantal smakelijke vleesloze recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie. Voor de vierde zondag kiest hij onder andere een recept van zwarte ogenboontjes, omdat de evangelielezing gaat over de genezing van een blinde. Het licht van Gods liefde ga je zien als je zicht krijgt op Jezus. Dat zien is een proces. Net als bij de blindgeborene: van: de mens Jezus, via: Hij is een profeet, naar de belijdenis: Jezus komt van God. Daarin staat de blinde die het licht heeft gezien model voor de christelijke gemeente om getuige te zijn van Hem die het licht is, Jezus Christus. 

We gaan aan het werk Was de boontjes in ruim water. Doe ze vervolgens in een soeppan, voeg water toe tot ze net onder staan en breng het geheel aan de kook. Een kleine 10 min. zachtjes doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat de boontjes afgedekt twee uren in de pan staan. Giet daarna de geweekte en gekookte boontjes af, overgiet ze met schoon water en laat ze in 35-40 min zachtjes gaarkoken. De boontjes moeten wel gaar zijn, maar hun textuur, hun vorm, behouden! Snijd intussen de overige ingrediënten in stukken. Besprenkel de stukjes appel met citroensap tegen het verkleuren. Verhit de olie in een flinke pan, voeg uien, knoflook en peper toe en smoor alles tot de uien glazig zijn. Bak het komijnzaad en de kerrie even mee, voeg dan de groentebouillon toe en roer er meteen de santen doorheen. Goed roeren zodat de santen niet klontert. Voeg dan de uitgelekte bonen toe, de appel, het citroensap, de rozijnen en de chutney en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Smakelijk eten! 

Opdienen met vers gehakt korianderblad. Lekker met gekookte zilvervliesrijst en gebakken banaan.

 

Benodigdheden voor 6 personen 200 gr. (gedroogde) zwarte ogenboontjes. Mee beginnen. Moeten 2 uur weken. (bij natuurvoedingswinkel) 1 flinke scheut olijfolie 1 flinke ui 4 tenen verse knoflook, fijngehakt 1 rode chilipeper, fijngesneden 1 tl gevijzeld of gemalen komijnzaad 3 tl milde kerriepoeder 300-500 ml koude groentebouillon (of water met een blokje) 50 gr santen (coconut cream powder) 1 flinke appel (In stukjes) 1 el citroensap 3 el gewelde rozijnen 2 el chutney

 

Han Wilmink, Koken met passie, Uitgeverij Kok, Utrecht 2009, 142 blz., € 12,99, ISBN 978 90 435 2658 6.

 


Commentaar

 • Zijn kerk 2020-09-25 15:23:09

  Soms denk je na over wat je eigenlijk zegt. En vraag je je af of je de dingen wel goed zegt. Dat...

 • OUDERS WAAR ZIJN JULLIE? 2020-09-18 17:51:34

  Deze kop, inclusief hoofdletters, komt uit een tweet van de burgervader van Zoetermeer, Charlie...

 • Waar was jij? 2020-09-11 17:09:52

  Vorige week was het vijf jaar geleden dat Angela Merkel haar overbekende woorden sprak in verband...

 • Deepfake 2020-09-04 17:01:11

  Wat fake news of, in goed Nederlands, nepnieuws is, weten de meeste mensen zo langzamerhand wel....