Twee vrijwilligers van het Rode Kruis, Iena en Klaas, vertellen hoe het coronavirus hun werk als vrijwilliger heeft beïnvloed. Ina wil ook wel wat zeggen over wat het geloof voor haar betekent.

Vrijwilligerswerk

Als het Kerstfeest wordt dan is het jaar bijna ten einde. Het is ook een moment waarop veel mensen even terugkijken. En als wij als vrijwilligers van het Rode Kruis (RK) terugkijken wat er dit jaar allemaal gebeurd is, dan is dat met één woord samen te vatten: corona (COVID-19).

Tijdens de eerste golf besmettingen kwam de Voedselbank in de problemen en is het RK gevraagd om te helpen.

Iena: Ik heb zelf van juni tot september mogen meehelpen bij de Voedselbank. Men vroeg mij of ik wilde helpen bij het inpakken van de pakketten. Daar ben ik eerst mee bezig geweest. Later werd ik ook gevraagd om te helpen bij het uitdelen van de voedselpakketten bij de uitgiftepunten.   

Klaas: Ik heb het de afgelopen periode erg rustig gehad met al mijn activiteiten voor het RK Emmen. Door de beperkende maatregelen waren er maar weinig tot geen activiteiten mogelijk. Wel werden we gevraagd assistentie te verlenen bij de thuiswedstrijden van voetbalclub FC Emmen. Die werden uiteraard zonder publiek gehouden, maar daar is niks aan. Zonder publiek is er weinig sfeer in het stadion.

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken is het bron-en contactonderzoek(BCO) van de GGD heel belangrijk. U hebt kunnen lezen dat door de vele besmettingen de GGD het vele werk niet aankon. Dat was ook bij de GGD in Emmen het geval. Daarbij werd de hulp van andere instanties ingeroepen, waaronder het RK. Ina heeft daarvoor een snelcursus gevolgd en is sinds november een paar keer per week bezig met het BCO.

Iena: Ik doe dat werk graag. Ik vind het heel belangrijk om daaraan bij te dragen. Helaas komen er nog steeds veel nieuwe besmettingen bij en ik verwacht dan ook dat we ook tijdens de Kerstdagen volop werk hebben met het BCO.

Klaas: Met twee vrijwilligers van het RK ben ik ook als mantelzorger actief. We helpen een aantal mensen die minder zelfstandig zijn en hopen te bereiken dat ze uiteindelijk binnen de mogelijkheden die ze hebben weer de dingen kunnen  doen die de meesten van ons heel vanzelfsprekend vinden.

Naast hulpverlening speelt het RK ook een belangrijke rol bij de preventie door voorlichting te geven. een klein bedrag kan al veel betekenen, want al voor vijf euro kan een vrijwilliger voorlichting geven of kan er desinfectiemiddel worden gekocht.

Iena: Zelf geef ik voorlichting over de Lifeline (de actie van 3FM Serious Request) op onder andere scholen. En omdat alles dit jaar digitaal gaat, maakt het niet uit, of de school in IJsselmuiden staat of in Veghel.

Hoewel het RK volledig onafhankelijk van godsdienst functioneert, wil Iena wel kwijt, dat voor haar persoonlijk Kerst niet het einde van het jaar is, maar het begin van een kerkelijk jaar, dat ingeluid wordt met de geboorte van Christus.

Iena: veel mensen zullen Kerst dit jaar anders vieren dan ze gewend zijn. Ik vind de woorden van de PKN dan ook heel belangrijk: Houd moed, heb lief! We mogen verwachtingsvol toeleven naar het feest van hoop en nabijheid, waarin engelen een grote rol spelen. Soms komen engelen onverwacht, soms is er lang om gebeden en soms worden ze door mensen op weg gestuurd. Ik mag de komende weken een ‘engel’ zijn voor een oudere mevrouw en haar verrassen met aandacht en lichtpuntjes.    

Iena: Mag ik een gedicht meegeven als een soort Kerstboodschap? Het is van Cobi van der Hoeven. Het zijn moderne woorden, maar ik hoop dat dit geen bezwaar is. Het gaat zo:

Met God chatten is altijd mogelijk, het contact is levensecht,

de verbinding is gelukkig draadloos, ook zonder computer kun je bij Hem terecht.

Gods computer zoekt heel het net af om te verbinden met jou en mij,

we mogen gratis downloaden en virussen zijn er niet bij.

 

Gurbe Huisman, Winschoten    


Commentaar

 • Afstand 2021-05-06 13:49:57

  Een crisis werkt als een spotlight. Het laat zien wat er vooraf al was en vergroot dat uit. En hoe...

 • Vrijheid en democratie 2021-04-23 16:46:56

  Binnenkort herdenken we de doden die vielen in de strijd om de vrijheid. Een dag later vieren we...

 • Urk en de grondwet 2021-04-09 15:52:04

  De relatie tussen kerk en staat blijft spannend. De relatie tussen de kerk en de journalistiek...

 • De opname 2021-03-26 16:00:34

  In Amerika kom je auto’s tegen voorzien van een sticker met daarop de tekst: Let op, als de opname...