Dit boek gaat over twee vriendinnen, Audrey en Eve. Audrey is van adel, Eves moeder werkt op Wellingford Hall, het landgoed van Audrey’s familie. In het Engeland van de jaren dertig was de afstand tussen de adel en burgers heel groot. De beide meisjes ontmoeten elkaar als ze twaalf jaar oud zijn en ondanks het standsverschil ontstaat er een vriendschap voor het leven.

 

Het boek begint eigenlijk met de afloop: In 1950 woont Eve al vier jaar onder Audrey’s naam met haar kind in Amerika. Ze doet zich voor als de schoondochter van de ouders van Robert, de omgekomen echtgenoot van Audrey. Tot de echte Audrey voor de deur staat.

 

Dan wisselt het perspectief. Langzamerhand kom je meer te weten over de levens van de beide vriendinnen. Eve, die alleen haar moeder nog heeft en die moet werken als keukenhulpje, Audrey, die naar dure scholen wordt gestuurd om te leren hoe je een rijke man aan de haak slaat. Audrey is een verlegen, beschermd opgevoed meisje, Eve durft alles. Ze daagt Audrey uit om moedig te zijn, de dingen te doen die ze wil doen en zich niet af te vragen wat haar moeder hiervan vindt.

 

Tegen de tijd dat ze volwassen zijn begint de Tweede Wereldoorlog.

Eve woont intussen in Londen, waar ze een baan heeft als typiste. Ook Audrey is vaak in Londen, waar haar ouders een stadshuis hebben. Eve’s moeder is daar ook, als kamenierster van Audrey’s moeder. Ze maken de hevige bombardementen mee, voelen de angst en zien de verwoestingen. Eve wil niet langer alleen maar toekijken, ze geeft zich op als ambulancechauffeur, om slachtoffers van de bombardementen te vervoeren. Een gevaarlijke en afmattende taak. Audrey overwint zichzelf en gaat mee naar de opleiding. Met de hulp van Eve lukt het haar om haar rijbewijs te halen. Na de oorlog krijgen ze beide een zoon. Audrey wordt al weduwe nog voor haar baby geboren wordt, Eve wordt een ongehuwde moeder.

Tot zover een heel summiere samenvatting. Er gebeurt veel meer, maar dat mag u zelf lezen.

 

Het boek is boeiend, vertelt over het enorme standsverschil, laat zien hoe vreselijk de oorlog huisgehouden heeft in Engeland, maar ook hoe sterk en waardevol vriendschap kan zijn.

Nog wel een kritiekpuntje: De reactie van de zogenaamde schoonouders en van Tom, de vriend van Robert, nadat Eve bekend had wie ze echt was, vond ik wat onnatuurlijk. Binnen een dag had iedereen haar vergeven. Eigenlijk had haar ‘schoonmoeder’ al gedacht dat er iets niet klopte, en ook Tom, de vriend van Robert, had zo zijn vermoedens…

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

Lynn Austin, Als ik jou was, KokBoekencentrum: Utrecht 2020, 432 blz., hardback € 24,99, ISBN 9789029729857, E-book € 6,49, ISBN 9789029729864

 

 

 

 

 

 


Commentaar

 • Meer of minder bijbellezen?! 2022-09-23 17:57:22

  Het Nederlands Bijbelgenootschap publiceerde deze week een onderzoek naar het bijbelgebruik in...

 • Bidden in het openbaar 2022-09-09 17:51:49

  Ik weet niet hoe u dat ervaart, maar het voelt vaak wat ongemakkelijk: in een restaurant zitten en...

 • Campings en kinderkampen 2022-08-27 13:23:12

  Geen zomer zonder een paar dagen op De Sikkenberg. Onze dochter heeft op die camping in Onstwedde...

 • Make peace not war 2022-08-18 18:26:45

  De naoorlogse generatie, waartoe ik behoor, heeft een rustige, vreedzame tijd beleefd. Mijn ouders hadden...