Op 26 mei was de classis Zwolle bijeen in de Immanuelkerk op Urk. Het was de eerste keer na de vergadering voor het examen van ds. Droger op 1 juli 2020. Ook dit keer was er een bijzondere aanleiding die de classis ertoe bracht fysiek te vergaderen, hoewel in aangepaste vorm. Aan de kerken was  gevraagd maximaal één broeder af te vaardigen. Als een kerk besloot geen afvaardiging te sturen, gaf ze daarmee aan, dat ze stilzwijgend instemde met de te nemen besluiten. Op deze manier waren twaalf van de vijftien classiskerken vertegenwoordigd. Daarnaast was het deputaatschap naar art. 49 met twee vertegenwoordigers aanwezig, de predikanten A.A. Egas en G.P.M. van der Linden. Het openbare deel van de vergadering was via een livestream te volgen. De bijzondere aanleiding die de classis nu bijeenbracht, was de aanvraag van de kerk van Urk-Maranatha, om aan zijn predikant, ds. H. Korving, emeritaat te verlenen. Vandaar dat ook ds. en mw. Korving en twee van hun kinderen aanwezig waren.

Nadat ds. De Bruin namens de roepende kerk van Elburg de vergadering geopend had, zat ds. H.M. Mulder, bijgestaan door ds. H. Polinder als assessor, deze voor. Ds. Hakvoort nam de scribaatstaak waar voor ds. Van Vulpen, die met ziekteverlof is. Op grond van de stukken en na het positieve advies van deputaten art. 49 besloot de classis op de meest eervolle wijze per 1 oktober 2021 aan ds. H. Korving emeritaat te verlenen wegens het bereikt hebben van de A.O.W.-gerechtigde leeftijd. Er waren hartelijke toespraken van de preses ds. Mulder, die als catechisant door ds. Korving was gevormd, en van ds. Egas, namens deputaten art. 49. De vele werkzaamheden van ds. Korving in zijn vijf gemeenten en voor het bredere kerkverband werden gememoreerd. Daarnaast werd zijn inzet voor schoolbesturen, het ziekenhuis Shaare Zedek en de commissie Herziene Statenvertaling genoemd. Van zijn hand verschenen een aantal boeken. Niet voor niets ontving ds. Korving bij zijn 40-jarig ambtsjubileum in 2019 een koninklijke onderscheiding. Ds. Korving sprak zijn dankbaarheid uit voor de kracht die de Here hem al die jaren had gegeven en het vertrouwen dat de kerken in hem hebben gesteld. Hij hoopt de gezondheid te ontvangen als pastor, predikant en auteur nog werkzaam te kunnen blijven. Ook zuster Korving werd bij alle goede woorden die gesproken werden niet vergeten.

Behalve deze emeritaatsaanvraag, lagen er ook een aantal attesten ter tafel in verband met het vertrek van de predikanten H.M. Mulder van Heerde en N. Vennik van Zwolle en de komst van ds. W.A. Capellen van Noordeloos. De classis keurde de attesten goed en stelde de nodige attesten op, zodat ds. Vennik bevestigd kan worden in Hoofddorp, ds. Mulder in Veenendaal-Pniël, en ds. Capellen in Urk-Maranatha. Voor ds. Mulder was het de eerste keer dat hij de classisvergadering leidde, het was meteen de laatste keer dat hij er was. Als volgende vergaderdatum werd 29 september a.s. afgesproken. We hopen dan weer met volledige bezetting fysiek bijeen te kunnen komen, daartoe bijeen geroepen door de kerk van Emmeloord.

 

ds. A. Hakvoort, wnd. scriba classis Zwolle


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...