Plotseling hebben we kort na elkaar contact met verschillende mensen uit Sri Lanka. Via een hulpvraag zijn we met een Sri Lankaanse familie in contact gekomen. Een familie die al jarenlang in ons land woont en hier haar plaats gevonden heeft. De vader heeft een goede baan en de kinderen studeren. Deze familie vangt nu een andere familie op in hun huis. Een familie die op dit moment is vastgelopen in hun asielprocedure. We gaan er heen zonder iets van beide families te weten. De ontvangst was indrukwekkend. We komen in een heel andere wereld terecht. De wereld van Zuid-Azië. Tot onze verrassing blijken beide families christen te zijn. De gastfamilie is van oorsprong christen, de opgevangen familie is enkele jaren geleden uit het Hindoeïsme tot geloof in Jezus gekomen. Het is een aangename kennismaking.

Het interieur van het huis ziet er prachtig uit. Veel gedrapeerde gordijnen, veel kristal en veel felgekleurde zijdebloemen. Tijdens het gesprek horen we dat ze lid zijn van een Sri Lankaanse kerk die in Leeuwarden samenkomt. Daar had ik nog nooit van gehoord. Er blijken in Nederland vijftien van deze gemeentes te zijn. ‘Kan ik een keer met jullie mee?’, vraag ik. We zijn welkom. Later komt er nog een goede reden voor deze kerkgang bij. Via een medische hulpverlener komen we in contact met nog iemand uit Sri Lanka. Een meisje dat ergens in een AZC zit en daar totaal vereenzaamd is geraakt. We vinden een plekje voor haar in een warm gezin. Door dit contact lopen we ook tegen het Hindoeïstisch geloof aan. Dat is weer heel wat anders dan de islam waarmee we regelmatig via vluchtelingen in aanraking komen. Het Hindoeïsme met zijn vele goden lijkt nog veel verder van ons af te staan. Onze nieuwe vriendin wil ook wel eens mee naar een christelijke kerk waar haar taal gesproken wordt. Voor ons is Sri Lanka plotseling heel dichtbij gekomen.

 

Ceylon

Wat weten we eigenlijk van dat land af? Degenen die in geschiedenis geïnteresseerd zijn weten dat Nederland er nog een tijdje de baas is geweest (1658-1796). Niet van het hele eiland overigens, maar wel van strategische delen. Het eiland heette in die tijd Ceylon. Weten we nog meer van Sri Lanka? Misschien herinnert u zich nog de verschrikkelijke bomaanslag op paasmorgen 2020. Terroristen pleegden aanslagen op drie kerken en op drie hotels. Er vielen meer dan 200 slachtoffers. En verder is Sri Lanka natuurlijk bij veel families bekend via adoptiekinderen. Veel Nederlanders hebben een relatie met het wondermooie eiland in de Indische Oceaan.

 

Verjaardag

Maar deze morgen ben ik samen met collega Jacoline Bakker op weg naar de Sri Lankaanse kerk. We zijn beiden actief binnen de stichting ‘Ik was een vreemdeling’, een stichting die hulp wil geven aan vluchtelingen. Om twaalf uur rijden we eerst naar onze nieuwe vrienden, om dan samen met hen naar Leeuwarden te gaan. Het huis van onze gastheer blijkt een verzamelpunt. Met drie auto’s zullen we straks naar het Noorden vertrekken. Maar zover is het nog niet. In de woning wordt wat zenuwachtig heen en weer gelopen. De heer des huizes probeert iedereen bij elkaar te krijgen. Er is een jarige. De moeder van een van de gezinnen is jarig. De verjaardagstaart moet worden aangesneden. De jarige staat achter de tafel, geflankeerd door haar twee dochters. Alle drie in een lang kleurrijk gewaad. Maar het mes wordt zomaar niet in de taart gezet. De gastheer gaat eerst bidden. Hij bidt lang en vurig en als hij amen gezegd heeft kijkt hij naar mij. Nu moet ik bidden. Verwonderd en dankbaar bid ik voor de jarige en haar gezin. Zo, nu kan de taart aangesneden worden. De twee dochters geven hun moeder een stukje van de taart. Einde ceremonie. We kunnen vertrekken. Vanavond zal de verjaardag verder worden gevierd.

 

 

Uitbundige natuur

We  krijgen in onze auto Sri Lankaanse passagiers. Onderweg proberen we wat meer te weten te komen over hun land en cultuur. Ondertussen genieten we van de uitbundige natuur. De bermen lijken wel kleine natuurreservaten. Witte margrieten, rode klaprozen, gele boterbloemen, alles tussen al die prachtige verschillende groene grassen. Het is één kleurenpracht.

 

Rehoboth

Het kerkgebouw Rehoboth bevindt zich in de binnenstad. We gaan door de achterdeur naar binnen. Onze gastheer is mede verantwoordelijk voor het gereedmaken van de kerkzaal. Het gebouw wordt door meerdere kerkgenootschappen gebruikt. We krijgen koffie aangeboden. Langzaam druppelen de mensen binnen. De muzikanten oefenen wat. De katheder met een tekst in het Tamil wordt klaargezet. We vragen wat er op staat. Het zijn woorden uit psalm 29: ‘Geef de Heere de eer van Zijn Naam, buig u voor de Heere neer in Zijn heerlijk heiligdom’. De dienst vangt om 14.00 uur aan en zal tot 17.30 uur duren. Haast wordt er niet gemaakt. Toch gaat de tijd snel voorbij. Er is geen enkele eentonigheid. En alles gebeurt rustig en met een vriendelijke waardigheid. We beginnen met een zangdienst. Tot mijn grote vreugde hebben ze een eigen lied- en muziek cultuur. Na de aanbiddingsdienst volgt de preek. Die is interactief. De vele bijbelverwijzingen worden door verschillende gemeenteleden hardop voorgelezen. Na de preek word het avondmaal gevierd. Het is vandaag ook in een ander opzicht een bijzondere dienst. De gemeente bestaat vijfentwintig jaar. Er wordt uitgebreid aandacht aan besteed. Een van de dochters van onze gastheer vertaalt voor ons. Niet letterlijk, ze houdt ons globaal op de hoogte over wat er gebeurt en wat er gezegd wordt. 

 

Zingen en bidden

De zangdienst bestaat uit afwisselend zingen en bidden. De zang wordt begeleid door trommels, tamboerijnen, gitaar en keyboard. De gebedsstijl is zoals ik die ook in Koreaanse kerken veel heb meegemaakt. Iedereen bidt luid en gelijktijdig. En het is hier zeker geen zittende kerk. Bij het zingen van de liederen en het uitspreken van de gebeden staat de gemeente. En als we later in de dienst, voor de viering van het avondmaal, bidden om vergeving van onze zonden, dan doen we dat knielend.

 

Preek

De voorganger is wat ouder en wat rustiger dan de zangleider. Hij legt de Bijbel uit. Regelmatig vraagt hij gemeenteleden een bijbeltekst voor te lezen. Hij stelt vragen en legt uit. Het thema van de preek is: ‘Hoe kun je moeilijke tijden overwinnen?’ Uitgangspunt zijn de woorden uit Hand 8 vers 1 -5. ‘En er ontstond op die dag een grote vervolging tegen de gemeente die in Jeruzalem was’. Veel teksten uit Handelingen en uit de evangeliën worden gelezen en uitgelegd. ‘Als je vader of moeder liefhebt boven Mij kun je Mijn volgeling niet zijn’. ‘Gods kinderen moeten over de hele wereld verspreid worden’. ‘Als je moeilijkheden ervaart, geef dan niet gelijk de duivel de schuld, maar kijk ook naar jezelf’. Aan het eind van de preek komt nog een aardig moment. Er volgt een overhoring over de preek van de voorgaande week.

 

Avondmaal

We vieren het Heilig Avondmaal. Het brood en de ronde schaal met kleine bekertjes staan op een kleine tafel. De tafel is gedekt met een wit kleed en over de bekertjes en de schaal met brood ligt een doorzichtig wit kleed. De voorganger leest de instellingswoorden uit 1 Korinthe 11. Maar we gaan niet aan het avondmaal voordat we onze zonden hebben beleden. De hele gemeente knielt neer en de voorganger bidt om vergeving en verzoening. Na het uitdelen van het brood en de wijn zingen we een lied over de kruisiging van de Heere Jezus.

 

Gods zegen

Als de dienst ten einde loopt geven we elkaar een hand en wensen we elkaar ‘Gods zegen’ toe. Weer bij de Sri Lankaanse familie thuis is een maaltijd onvermijdelijk. We genieten nog even van de Oosterse warmte en van alle geuren en kleuren. Gelukkig heb ik me tegen Trijntje in zeer vage bewoordingen uitgelaten toen ze vroeg hoe laat ik weer dacht thuis te zijn. Als ik de deur binnenstap is het inmiddels halfnegen. Maar we zijn dan ook in Zuid-Azië geweest.

 

Krijn de Jong, Urk

 

 

 

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...