Een prachtig boek dat eigenlijk geen aanbeveling nodig heeft. Het is een verzameling van gebeden van mensen die zich in het hart laten kijken. Want dat gebeurt als je luistert naar mensen die aan het bidden zijn. De gebeden in dit boek zijn bijna allemaal speciaal voor deze uitgave geschreven. Daarom zeg ik dat de auteurs daarmee iets van zichzelf hebben gegeven, want het is nog wat anders als je een gebed leest van iemand die in het verleden leefde, of dat je een gebed leest van mensen die je vandaag nog regelrecht in de ogen kunt (of zou kunnen) kijken.

Dit is een boek dat je kunt gebruiken als een brevier: van tijd tot tijd, en misschien wel op vaste tijden, pak je het op, en je leest een gebed. Daardoor word je meegenomen, aan het denken gezet, opgetild, bemoedigd, aangespoord, aangesproken. En stilweg gebeurt het (en gebeurde het mij meermalen), dat ik de gedachten overnam en op mijn lippen proefde en mee ging bidden. Tot Hem die bidden hoort – de Ander, met een hoofdletter: God die Zelf gesproken heeft. In bidden stellen we ons, zo wordt het gezegd in het woord vooraf, ‘present’ in het ‘vertrouwen op de Ander.’ Soms gebeurt dat in slechts een paar woorden; soms vormen zich langere zinnen, maar telkens opnieuw is het inderdaad iets van verkeren bij Hem.

Dit boek, ik zet het zeker in mijn kast. Om het er regelmatig ook weer uit te halen. 

 

 Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

Leendert Torn (samensteller), Gebeden voor lichte en donkere dagen Uitgeverij KokBoekencentrum: Utrecht, 2020, 128 blz., € 24,99, ISBN 978 9043534758


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...