De corona-crisis blijft nog steeds beslag leggen op het leven. Wereldwijd. En dat nu al, sinds meer dan anderhalf jaar. Timothy Dalrymple, president en CEO van het bekende Amerikaanse tijdschrift Christianity Today, schreef gedurende een lange periode van de corona-crisis een serie meditaties naar aanleiding van de dingen die gebeurden. Hij vermeldde daar steeds het aantal besmettingen dat op dat moment bekend was bij. In dit boekje waarin die meditaties, aangevuld met een zestal andere, zijn uitgegeven staan die cijfers er nog steeds bij.

Het is zo een historisch document geworden dat iets van het ingrijpende van dat eerste corona-jaar laat zien. Bij de eerste mediatie staat aangegeven dat er wereldwijd 184.032 personen besmet waren; bij de laatste meditatie is dat aantal opgelopen naar 35.509.247. Daarnaast wordt ook vermeld hoeveel mensen er overleden als gevolg van corona: dat levert een cijfer op dat van 8.412 stijgt naar 1.050.531. Het zijn cijfers die hun eigen taal spreken. Waarbij de cijfers alleen nog maar zijn toegenomen: het totaal aantal doden wereldwijd beloopt intussen de 5 miljoen (zoals Google met een enkele muisklik laat zien).

Tegen de achtergrond van deze diepe crisis die sporen trekt in zo heel veel opzichten (zowel politiek als economisch, als geestelijk en persoonlijk), grijpt Dalrymple naar het Woord van God, en zoekt hij het houvast dat in dat Woord gegeven wordt te verwoorden. Hij doet dat niet afstandelijk, maar – haast zou ik zeggen – als deskundige van binnen uit. Hij weet wat lijden betekent: in 1996 brak hij als veelbelovend internationaal turner zijn nek, waardoor hij de Olympische Spelen misliep, en tot op de dag van vandaag worstelt hij met chronische pijn. Hij schreef een proefschrift over de breekbare relatie tussen geloof en lijden.

In de meditaties in dit boekje zoekt hij naar de plek waarheen God ons wil brengen. Dat levert mooie meditaties op, die elk voor zich spreken, en die midden in de werkelijkheid van de crisis roepen, spreken, vragen en … hoop laten zien. Hoop die te vinden is in en bij God. Bij elke meditatie staat een mooie prent van Rembrandt afgebeeld, die de neergeschreven woorden ondersteunt.

Er verschenen naar aanleiding van de corona-crisis verschillende boekjes die zochten naar een duiding van het gebeuren. Te midden van die boekjes slaat dit werkje een andere toon aan. Een toon die we mogen en moeten horen.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

Timothy Dalrymple,  Een weg door het water. Zoeken naar het hart van God in een tijd van crisis Uitgeverij Van Wijnen: Franeker, 2021, 128 blz., € 14,95, ISBN 978 9051 9459 42

 


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...