Lang geleden liep een Man door Israël, die vertelde dat Hij het Licht der wereld was.

Nog langer geleden, bij het ontstaan van deze wereld, waren de eerste woorden die God sprak: ‘Er zij licht’. En licht is leven.

We weten dat van het groeien en bloeien in de natuur.

Met ons geloof is het eigenlijk net zo, ook wij hebben Licht, Jezus Christus, nodig.

 

Paulus schrijft ook over dat licht. In 2 Korintiërs trekt hij de lijn door naar zichzelf, maar ook naar ons. Vanuit die Goddelijke woorden schrijft hij, dat Jezus het licht in zijn hart heeft ontstoken.

Hij denkt terug aan zijn reis naar Damascus. Wat leefde hij in het donker van regels, wetten, vaste tradities en zelfverheerlijking. Hij dacht wat te bereiken met zijn ‘goede’ werken. Eigenlijk dacht hij wat te verdienen met zijn arbeid voor de kerk. Hij was immers op jacht voor het ‘goede’ doel, gesteund door de kerkelijke overheid van Jeruzalem.

 

Maar dan wordt hij gegrepen door het verlichtende woord van Jezus zelf. Wat een ontmoeting zal dat geweest zijn. Paulus heeft de heerlijkheid van God gezien in het gezicht van Jezus. Lichter kan gewoon niet. Hij is nu een nieuwe mens geworden, geroepen om de goede boodschap van verlossing door Jezus Christus te brengen aan de wereld.

Ooit moest Mozes na zijn ontmoeting met God zijn gezicht bedekken, zo straalde Gods heerlijkheid als een oogverblindend licht van zijn gezicht. De mensen konden het niet aanzien, maar beseften: hij heeft daadwerkelijk God ontmoet. Maar nu straalt het licht van Jezus door tot in het hart van ieder die gelooft. Dáár vindt nu de verandering plaats. Dat besefte Paulus en die boodschap gaat hij uitdragen.

 

Ook wij mogen een licht zijn. Groot of klein, dat maakt niet uit. Want zoals een brandende lamp in het donker heel praktisch en zinvol is, zo mogen onze activiteiten ook heel praktisch en dicht bij de leefwereld van de ander zijn. Immers, wanneer je iemand op zijn pad bijlicht, doe je dat op de plek vlak voor waar hij loopt en niet een eind verderop. Daarmee wijs je hem de juiste weg. En wellicht heb je de mogelijkheid om samen met hem of haar de goede kant op te gaan, want laten we wel wezen: we hebben allemaal Licht in ons leven nodig. Misschien kun je samen met een mede gemeentelid in jullie buurt iets ondernemen. Bakens van licht zijn? Misschien begint het wel met elkaar eerst eens uit te nodigen voor een kop koffie en te brainstormen.

Zo mogen wij vanuit een gelovig hart wijzen op Jezus! Thuis of tijdens activiteiten in de kerk of in de buurt, samen op weg gaan, uitzien naar een nieuw leven, in een nieuwe wereld, verlicht door God zelf. Dáár moeten we het maar vaak over hebben.

 

Art van der Molen, Bierum

 

 


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...