Op zaterdagavond gaan heel wat gezinnen zitten voor het programma ‘ Ik hou van Holland’. Het programma heeft de sfeer van ‘Een van de Acht’, ‘Zeskamp’ en ‘Ted de Braak show’; amusement voor het hele gezin. Dat is tegenwoordig al uniek. Want er zijn maar al te veel programma’s die je met het hele gezin niet kunt en wilt bekijken. De onschuld is weg van de Nederlandse televisie en heeft plaats gemaakt voor grof taalgebruik en dubbelzinnigheid.

Zaterdag was het weer tijd voor ‘Ik hou van Holland’. Met een kopje koffie, een paaseitje en een handwerkje op de bank. Klaar voor een avondje gezelligheid. Overigens kun je er ook nog wat van leren. We weten nu allemaal waar Moddergat ligt en hoe je gehighfived spelt.

Een onderdeel van het programma is de rijtjes. Dit keer moest er geraden worden waar de Nederlanders aan denken als het over Pasen gaat. Ik ga er even voor zitten en wacht wat er komt. Ik ben niet al te hoopvol gestemd. In het NOS journaal stellen ze ook wel eens de vraag aan de mensen op straat wat Pasen betekent. Nou het was nog erger dan ik verwacht had. Er waren 23 onderwerpen die ze konden raden. De paaseitjes, paashazen, paasontbijt waren de eerste zaken die men kon noemen. Bij wat meer nadenken kwam Goede Vrijdag voorbij. Dat was dan goed. Witte Donderdag  weer niet goed. Toen gebeurde het. Iemand zei: ‘ Jezus’. Nee, staat niet op het lijstje. ‘Meubelboulevard’, ja dat was weer goed. Dat werd Jeroen van Koningsbrugge tot wat te gortig: ‘Dit is toch te gek. Wel de meubelboulevard en Jezus niet?’ Ja, Jezus hoort er wel bij, maar het staat niet op het lijstje.

Nu vraag ik mij wel af, welke Nederlanders ondervraagd zijn en hoeveel. Maar laten we niet te optimistisch zijn. We wonen nu eenmaal in een land waar Jezus van het rijtje is gevallen, om het zo maar eens te zeggen. Een enkeling verbaast zich daar dan nog over, zoals Jeroen, maar daar blijft het dan ook bij.

Wat zegt dat over ons?  Ja, over ons als kerkmensen? Hebben wij niet heel veel steken laten vallen. Dat onze Here Jezus  met Pasen niet meer in beeld is. Pasen is samen met Goede Vrijdag de basis van het evangelie. Zonder de dood en opstanding van de Here Jezus zijn we nergens. Letterlijk de mensheid is nergens. En wat doen wij ermee. Houden we het fijn voor onszelf? Of roepen we het van de daken?

Jaap Zijlstra heeft eens geschreven dat hij verliefd is op Jezus. En als je verliefd bent dan zie je dat. Je straalt, je kunt aan niets anders denken en je kan over niets anders praten.

Zijn we nog wel verliefd?

Laten we dan niet op de bank blijven zitten en elkaar vertellen dat het toch wel erg is met Nederland. Dat ze bij Pasen eieren kiezen voor Jezus. Maar laten we op de straten en pleinen en door de stegen gaan om te vertellen dat we niet zonder Jezus kunnen. En dat de wereld ook niet kan bestaan zonder Jezus.

Laat de mensen niet zitten met een lege paaseidop.

Dronten
Aurelia Jonkman

 


Commentaar

 • De gasprijs en de kerkzaal 2022-11-17 19:08:21

  De stijging van de energiekosten houdt ons allemaal bezig. We zetten de kachel een graadje lager,...

 • Beroepingswerk 2022-11-04 18:21:30

  Als er in een kerkelijke gemeente een vacature is voor de functie van predikant, dan gaat die...

 • Mahsa Amini 2022-10-20 18:06:56

  Ik kom er niet los van, van wat ik hoorde over Mahsa Amini, die door de moraalpolitie werd...

 • Micha 2022-10-08 07:55:13

  Misschien komt het je bekend voor. Je vertelt aan een vriend dat je een dagje uit gaat, of aan je...