In Winschoten kwam iemand van het CGJO spreken over jongerenbeleid. Wij ervaren steeds meer moeite jongeren vast te houden. Om verschillende redenen. Wat kunnen wij hiertegen doen?   Jongeren zoeken verbinding, contact. Ze willen gezien worden, erbij horen. De aanwezigheid van andere jongeren in de kerk is voor hen belangrijk. Zijn die er niet, dan gaan ze op zoek.

Om jongeren te binden moet je ze een taak geven, verantwoordelijk maken. Maar ook het transgenerationele gesprek kan helpen. Jong en oud met elkaar in gesprek brengen. Want jong kan van oud leren en andersom. Maar wat heeft jong dan precies aan oud en omgekeerd?

Daarvan vond ik een verhelderende illustratie in TIJD, de zaterdagbijlage van Trouw van 10 november jl. met als kop: Even langs bij mevrouw Schilder. Het gaat over een student, die kennismaakt met zijn hoogbejaarde bovenbuurvrouw, die een beetje de weg kwijt is. Het contact begon met het lenen van een schroevendraaier. Oh, kom binnen, ik heb al zo lang geen bezoek meer gehad, riep ze enthousiast. De student genoot van de bezoekjes die erop volgden. De buurvrouw was altijd blij als hij kwam. Hij raakte door haar gefascineerd. In zijn wereld moest alles snel. Studies. Stages. Presteren. Kansen grijpen. Het was amper bij te houden. Maar in de woonkamer van mevrouw Schilder ging alles in slow motion: het kopje thee, trillend naar de mond gebracht, het trage opstaan uit haar stoel, de slakkengang met haar rollator. Haar prikkelarme wereld op de vierkante meter maakte kleine dingen voor haar spectaculair: de kleuren van een appel, de geuren van bloemen. Zij inspireerde hem om de kleine dingen in zijn overprikkelde leven op haar manier waar te nemen. Ze lachten, zongen liedjes, dronken thee. Zo ontwikkelde zich een band, of iets wat daar op leek. De student raakte gehecht aan haar.   

Dit laat goed zien, dat het contact tussen jong en oud en omgekeerd waardevol kan zijn. En bovendien: ouderen zijn ervaringsdeskundigen als het gaat over leven met God. Hun verhalen kunnen troosten en inspireren. Hebben wij dat niet allen nodig?

Gurbe Huisman, Winschoten.


Commentaar

 • DNA 2018-12-14 19:06:08

  In Genesis 3 wordt ons verteld dat de mens als God wil zijn. De verboden vrucht ziet er heerlijk...

 • Wieg 2018-12-07 19:13:35

  Wat een wieg is weet iedereen. Bij een wieg denk je aan baby’s, aan kersverse vaders en moeders....

 • Strijden 2018-11-30 18:41:52

  Als je strijdt tegen prostitutie zijn er altijd mensen die je bemoedigen met de mededeling dat het...

 • Wat jong aan oud heeft en andersom 2018-11-24 09:00:39

  In Winschoten kwam iemand van het CGJO spreken over jongerenbeleid. Wij ervaren steeds meer moeite...