Het wordt nu gelukkig weer wat rustiger, maar Amerika kookte van woede. En de wereld protesteerde sympathiek mee na de dood van George Floyd, een 46-jarige zwarte inwoner van Minneapolis. Een politieman hield minutenlang zijn knie op Floyds keel, waardoor hij stikte. Het werd gefilmd, het ging de wereld over en veroorzaakte overal grote woede. In de VS werd dagenlang overdag vreedzaam geprotesteerd en ’s nachts geplunderd en brand gesticht. Het ging niet meer om de dood van Floyd, maar meer algemeen om het honderden jaren oude racisme in de VS, de achterstelling van de zwarte inwoners vooral in de economie, het rechtssysteem en in de gezondheidszorg.   

President Trump reageerde op de woede-uitbarstingen vooral met geweld en militair machtsvertoon. Hij wilde het plunderen en brandstichten hardhandig de kop indrukken. Duizenden arrestaties, voor 45 miljoen mensen een avondklok, de inzet van het leger en het de pan uitvegen van de gouverneurs om hun slappe optreden.  Hij schijnt letterlijk gezegd te hebben: ‘Jullie moeten domineren, jullie slaan een pleefiguur als je over je laat lopen’. Niet bepaald kalmerende woorden. Geen oproep tot eensgezindheid.         

Trump lijkt zich in zijn reactie vooral te laten leiden door partijpolitieke overwegingen. Er komen presidentsverkiezingen aan en naar verluid zijn Trumps adviseurs vooral bang voor verlies van aanhang, als hij ‘de orde en het gezag’ door hem in 2016 beloofd, niet duidelijk laat zien.

  
Uiteraard moet bij plundering en brandstichting worden ingegrepen. Maar minstens zo belangrijk is, dat Trump nu moreel leiderschap laat zien. Hij moet boven de partijpolitiek gaan staan en zich niet bekommeren om zijn eigen positie. Hij zal gerechtigheid moeten najagen, het racisme moeten benoemen als onderliggende oorzaak en dit effectief moeten bestrijden.

Wie geweld met geweld beantwoordt, die roept alleen maar meer geweld op. De Geest van Pinksteren daarentegen ademt liefde, vrede, geduld, vriendelijkheid en zachtmoedigheid. Niet door geweld, maar door mijn Geest, zegt de Heer. Een boodschap voor ons allen. Ook voor presidenten.  

Gurbe Huisman, Winschoten         


Commentaar

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...

 • Start 2023-09-22 17:35:43

  Het vorige nummer van het Kerkblad was het officiële startnummer. Dit Commentaar schrijf ik op de...