‘Het geld ligt op straat.’ Die woorden las ik pas in een interview in de EO Visie. Een mevrouw vertelt over haar dagelijkse rondje dat ze door de wijk loopt. Ondertussen raapt ze zwerfafval op, waarbij ook flesjes en blikjes. Sinds kort zijn die ook geld waard, op zowel kleine flesjes als blikjes zit statiegeld van € 0,15. Daar word je niet direct schatrijk van, maar toch: het geld ligt op straat.

Samen met deze mevrouw zijn er vele mensen die tijdens een wandeling opruimen wat er niet in de natuur hoort te liggen. Opgeruimd staat netjes. Goed voorbeeld doet goed volgen. Regelmatig wandel of fiets ik een rondje met de kinderen. En ondertussen hebben we de goede gewoonte om het meeste zwerfafval dat we tegenkomen ook op te rapen. Zwerfvuil met én zonder statiegeld. En vervolgens samen naar de supermarkt om de statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren en geld op te halen. Na een poosje hadden we genoeg geld gespaard om ijsjes van te kopen, en zo trakteerden we onszelf op iets lekkers bij de beste ijssalon in de buurt. Trots aten we ons ijsje op. Een win-winsituatie. We zijn in beweging in de buitenlucht, de leefomgeving wordt schoner, er staat een beloning tegenover en we leren de kinderen iets over zuinig omgaan met Gods schepping.

Nu we hier een poosje mee bezig zijn, valt op dat er minder flesjes en blikjes liggen op ons vaste rondje. Teleurstellend misschien voor de kinderen die dan geen statiegeld vinden, maar tegelijk een goede manier om meer oog te hebben voor de mooie natuur om ons heen. Zo mogen we ook in deze vakantieperiode doen wat we zingen met de prachtige woorden van Gezang 479: Gij hebt de bloemen op de velden met koninklijke pracht bekleed, de zorgeloze vogels melden dat Gij uw schepping niet vergeet.

Geweldig om dat te weten: dat de HERE God Zijn schepping niet vergeet. Tegelijk is er dan voor ons de opdracht om Zijn schepping te bewerken, verzorgen en er over te waken (zoals Genesis 2:15 zegt). Dat geldt in het groot, maar ook in het klein. Laten we zo de komende tijd onze wandeling of fietstocht maken: met open ogen en open oren, om al Gods tekens te verstaan. Een mooie zomerperiode gewenst!

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela


Commentaar

 • Start 2023-09-22 17:35:43

  Het vorige nummer van het Kerkblad was het officiële startnummer. Dit Commentaar schrijf ik op de...

 • Afscheid van Kees 2023-09-09 07:50:33

  Je kunt die SGP-Kamerleden niet verwijten dat het jobhoppers zijn. Van die mensen die altijd...

 • Stemmen 2023-08-25 08:26:41

  Het is nog lang geen 22 november, de dag waarop we de nieuwe leden van de Tweede Kamer mogen...

 • Oog voor de schepping 2023-08-10 14:54:37

  ‘Het geld ligt op straat.’ Die woorden las ik pas in een interview in de EO Visie. Een mevrouw...