Bouwen met Lego! Ik weet niet of jij wel eens speelde of speelt met Lego, maar het was één van mijn favoriete dingen om te doen. Met al die steentjes bouwde je dan iets moois: een trein of een politiebureau. Uren achterelkaar kon ik daar mee spelen. Nou ben ik laatst begonnen met een nieuw projectje. Straks als ik afgestudeerd ben als theoloog moet ik toch ergens aan de slag, dus ben ik maar eens iets speciaals gaan bouwen (zie daarvoor maar eens de afbeelding!).

Nu kan je van je eigen leven ook zeggen dat je daaraan bouwt, net als met Lego. Jouw en mijn leven bestaat eigenlijk ook uit allemaal stenen: hobby, school, vrienden, werk en ouders. Door de keuzes die je maakt, bepaal je wie je bent. Met wat voor vriendin heb je verkering? Hoe ga je om met je ouders? Wat ga je straks doen als studie? Door alle keuzes die je maakt bouw je je eigen leven. Een beetje van dit, een beetje van dat.

Maar hoe moet je dat dan doen? Wat heb je daarvoor nodig? Nou, net als met Lego heb je een handleiding nodig! Een bouwplan! En als je om je heen kijkt, geven een hele hoop mensen je zo een bouwplan. Je ouders, de televisie, de krant of je vrienden. Allerlei mensen weten je wel te vertellen hoe jij je leven moet maken. Hoe meer volgers op Twitter, en vrienden op Facebook, hoe beter! Ennuh, dure kleren aan, bijlopen met de laatste mode! Studie? Tja, maakt niet uit, vooral belangrijk is dat je donderdagavond en vrijdagavond in de kroeg zit, voor de gezelligheid. He, dat is wat andere mensen vaak van ons vragen. Je moet iemand zijn die leuk en gezellig is, genoeg geld heeft, leuke vrienden heeft, dan zit het wel oké. Dat is hoe de wereld wil dat wij zijn.

Maar wordt je daar nou echt gelukkig van? Ik vraag het me af! Weet je wat opvalt: je moet het allemaal zelf doen! Jij moet zelf de beslissingen maken. Weet je waar dit een beetje op lijkt. Op een bouwvakker die een gebouw gaat bouwen zonder een bouwplan. Hij gaat maar gewoon aan de slag. Muurtje hier, raampje daar, plaatst het dak er even op. Hij doet maar wat. Weet je wat dat gebouw dan wordt? Een bouwval. Het wordt niks. Hij heeft een architect nodig, een bouwplan!

Jij en ik hebben ook een architect nodig. Iemand die zegt hoe wij moeten bouwen. Precies dat zegt Salomo in Ps. 127: ‘Als de HEER het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwers.’ Salomo had zelf ook een huis gemaakt. Een huis voor God, de tempel. En hij, als grote en rijke koning, zegt: ‘Als God niet had meegebouwd, dan was er niks van terecht gekomen.’ God moet meebouwen.

Met jou en mij is dat net zo. Je hebt God nodig in je leven. Anders wordt het een puinhoop! God moet met je meebouwen. Want, wie weet nou beter welke keuzes je moet maken dan je Maker. Wie kent jou beter dan de Schepper van de hemel en de aarde. Zonder hem, wordt je leven niks…

Deze God, Hij heeft een bouwplan voor je klaar! Een plan voor hoe jou leven eruit mag zien. En samen met jou wil Hij aan de slag. Om van jou een schitterend, een super mooi gebouw te maken. Weet je wat voor gebouw? Een huis. Net als dat huis van Ps. 127: je mag een tempel zijn voor de HEER. Een plek waar Hij woont en altijd bij je kan zijn.

Maar, hoe kom je achter dat plan van God? Hoe vindt je dat? Twee dingen: bidden en Bijbellezen! Bouwen met God doe je door Hem te betrekken in je keuzes. Waar het ook om gaat, welk plan het ook is. En dat is niet iets vaags en raars. Een vriend van mij vertelde wel eens: als ik Gods stem wil horen, dan sla ik de  Bijbel open en dan is het eerste vers dat ik zie Gods boodschap. Dat deed hij een keer, maar dat liep toch niet helemaal goed af. Hij vroeg namelijk aan God: wilt U mij vertellen hoe mijn vriendin er uit komt te zien? Daarna sloeg hij zijn Bijbel open en las: 135 meter lang, 22 meter breed en 13 meter hoog, besmeurd met pek. Da’s de ark van Noach! Voorzichtig dus.

De Bijbel is een oud boek, maar niet ouderwets! Het heeft je nog steeds wat te vertellen. Als je echt God toelaat in je leven, wil Hij via de Bijbel tot je spreken. En God heeft ons ook elkaar gegeven, samen met andere mensen mag je Gods wil en plan ontdekken. Met je ouders, je vrienden, misschien je opa en je oma praten over je keuzes.

Ontdek wat Gods plan voor jou is. Door te bidden, door de Bijbel te lezen, door te praten met andere mensen. Weet je wat je dan merkt? Dat God erbij is. Dat Hij je helpt. En weet je wat Hij als eerste doet? Hij legt een fundament aan. Een rots. Jezus. Bouwen met God betekent allereerst dat je bouwt op Jezus. Op de liefde die Hij overhad. Vraag je je af welke keuze het beste is? Denk dan daaraan! Wat past het beste bij de liefde van Jezus? Wat laat iets van die liefde zien? Hoe kan ik die liefde die in mij zit verder brengen naar andere mensen?

Bouw met deze God. Hij wil met jou je leven maken. Leg jij je leven in Zijn hand?

Bram Hofland


Commentaar

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...

 • Jubileum predikant 2022-05-06 09:12:18

  Regelmatig lezen we in het kerkblad een interview met een predikant, vanwege een jubileum. 25...