In april werd er in Surhuisterveen een jongerenzendingsavond georganiseerd. Zo’n 125 jongeren waren bijeen om te luisteren, in groepjes te discussiëren en vragen te stellen. Door tijdgebrek konden niet alle gestelde vragen beantwoord worden. Om de pijn wat te verzachten, worden een aantal van deze vragen in That’s the question alsnog behandeld. Deze week de laatste.

Vraag:

Waarom zijn er christenen die buiten de kerk niet over God praten?

 

 

Antwoord:

Lastige vraag hoor. Er klinkt een verwijt in door. Waarom?! Hoe kan het in hemelsnaam dat christenen buiten de kerk niet over God praten? Nu heeft de vraagsteller wel een punt. Onze God is buitengewoon bijzonder. Wat een liefde, wat een offer, wat een toekomst! Daar verbleekt elk menselijk succes bij. Waarom zijn er dan toch zoveel stille christenen? Niet alleen buiten de kerk trouwens. Ook onderling is God en geloof niet het eerste waar christenen over praten…

Goed, laten we de vraag beetpakken. Zal ik maar bij mezelf beginnen? Er zijn nogal wat wandelingen en fietstochten die ik maak door mijn mooie stad Rotterdam, zonder met mensen over God te praten… Waarom?

Als eerste ben ik geneigd te zeggen dat het toch niet altijd móet. Maar dan kom ik in aanvaring met 1 Timotheus 4:3, wat me vraagt het Woord van God ‘tijdig en ontijdig’ te laten horen. Nou, dan iets anders. Eerlijk gezegd ben ik vaak druk en op weg naar iets. Je buiten zijn heeft een doel en dat is nu eenmaal niet met iedereen aan de praat raken. Je moet een boodschap doen of een vergadering opzoeken. Dat brengt me echter in conflict met Spreuken 24:11, waar staat dat ik de mens moet redden die ter dood gegrepen is, want hij gaat verloren als ik me niet inzet.

Maar ik ben gewoon niet zo’n prater… Fout Bram, er zijn talloze onderwerpen waar jij lekker over kunt babbelen. Bovendien bracht Mozes dit al eerder in en God zei toen gewoon dat Hij de woorden zou geven. Weg excuus.  Nou, eh,  over God praten is voor dominees en evangelisten, toch? Nee.  Jezus zegt tegen zijn hele groep luisteraars in Mattheus 10:33: ‘Als jullie je voor Mij schamen bij de mensen, zal ik me voor jullie schamen bij mijn Vader…’ En zo ontdek ik dat mijn eigen antwoorden niet deugen.

Waarom zijn er christenen die buiten de kerk niet over God praten? Goeie vraag. Weet jij voor jezèlf het antwoord?! En deugt dat?

 

Bram Dingemanse


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...